”Det är väldigt roligt, vi hör ju ihop” – Johanna Nybelius om att Vasamuseet kommer till gruvan. Foto: SVT/Jan Collsiöö, TT

Vasamuséet seglar till Falun

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges mest besökta museum – Vasamuséet – inleder ett samarbete med Falu gruva. Under vårvintern kommer historien om gruvan och Vasa att belysas både med föreläsningar och utställningsföremål.

Krigsskeppet Vasa har mycket att tacka Falu gruva för. Faktum är att det kanske inte ens funnits om det inte vore för de rikedomar som gruvan bistod med.

– Man blir nästan lite rysig när man tänker på det – att det inte lyfts tidigare och att vi nu får möjlighet att göra det, säger Siri Beer Boman, programansvarig på Vasamuséet.

Statens maritima och transporthistoriska museer, där Vasamuseet ingår, har som uppdrag att verka i hela landet. För ett så Stockholmsförankrat museum som Vasamuseet har det inte varit självklart hur det ska gå till. Samarbetet med gruvan i Falun blir nu ett första steg i att berätta om Vasa på ett nytt sätt och i en ny kontext.

– Förhoppningsvis inspirerar det publiken till att vilja veta mer om, och att vilja besöka så väl Falu gruva som Vasamuseet, säger Siri Beer Broman.

I klippet ovan berättar Johanna Nybelius från Falu gruva mer om kopplingarna mellan gruvan och skeppet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer