Karin Perers (C), ordförande i Kyrkomötet Foto: Charlotte Pettersson/SVT

Kyrkomötets ordförande om att höja valdeltagandet: ”Ökad närvaro i byar och städer”

Uppdaterad
Publicerad

På söndag är det dags för kyrkoval. Förra valet deltog cirka 19 procent av de röstberättigade. Ett valdeltagande som Karin Perers, ordförande för Svenska kyrkans högst beslutande organ, hoppas nå upp till i år igen – samtidigt som hon tror att mer närvaro på fler platser skulle höja valdeltagandet.

– Det vi skulle kunna göra för att få upp valdeltagandet är att visa vår närvaro i byar, orter och städer. Så att människor förstår att kyrkan kan betyda mycket för alla, säger Karin Perers (C) från Avesta, ordförande i Kyrkomötet.

Söndagen den 19 september är det dags för kyrkoval. De grupper som ställer upp i det valet kallas för nomineringsgrupper och motsvarar, enligt Svenska kyrkan, ungefär partier i de allmänna valen.

Hör vad Karin Perers har för tankar och förhoppningar om valdeltagandet i videon.

Det här röstar du till i kyrkovalet

I kyrkovalet görs tre val:

Kyrkofullmäktige: Styr församlingens arbete

Kyrkostiftet: Styr det lokala stiftets arbete. Dalarna tillhör Västerås stift.

Kyrkomötet: Svenska kyrkans högst beslutande organ. Beslutar om frågor som rör kyrkoordningen, Svenska kyrkans regelverk, och andra frågor som rör hela Svenska kyrkan.

Källa: Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.