Under nästa år ska bygget vara klart för landning. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Klart för nya flygplatsvägen i Sälen

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har nu gett klartecken till att bygga den omdiskuterade nya vägen runt den nya flygplatsen i Sälenfjällen.

Vägen kommer att nu bara delvis att bli klar innan flygplatsen öppnas och det blir en provisorisk lösning för trafikanterna.

– Det blir grusväg till att börja med, säger Trafikverkets projektledare Anders Hjärtedal.

Det jättelika flygplatsbygget i Sälen pågår och i slutet av nästa år ska det vara klart för landning där.

Men ett bekymmer har hela tiden varit att landningsbanan byggs rätt över den befintliga länsvägen som går mellan Sälen och Rörbäcksnäs vidare in i Norge.

Flygplatsen i Sälen

I åratal har Trafikverket därför planerat för ett helt nytt vägbygge söder om flygplatsen. En nära sex kilometer lång helt ny vägsträckning beräknad att kosta runt 130 miljoner kronor.

Privatperson överklagade

Men en privatperson överklagade i vintras vägplanen, ärendet hamnade hos regeringen och vägbygget som var tänkt att starta i april i år, försenades.

Nu har regeringen till sist gett slutligt klartecken för vägbygget. Den som överklagade planen bor i Malung och har, enligt regeringen, inte ens rätt att överklaga frågan.

 – De som ska bygga vägen ska etablera sig där senast 29 juni. Vi räknar alltså med att byggstarten försenas med tre månader, säger Anders Hjärtedal som är projektledare vid Trafikverket.

Trafik över grusväg

Den nya vägen kommer bara delvis att vara klar innan flygplatsen öppnas.

Ungefär halva sträckningen – den östra delen mellan Sälenfjällen och flygplatsen – blir klar i tid. Men det blir provisoriska lösningar för trafikanterna. Trafiken kommer till en början att gå på grusväg där och sedan ledas förbi själva flygplatsområdet, vidare till den gamla vägen västerut ner mot Rörbäcksnäs.

 – Den östra delen ska vara farbar i april 2019 och den västra vägen ska vara farbar i maj-juni 2020, säger Anders Hjärtedal.

Hela vägsträckningen blir därmed klar ungefär ett halvår efter att den nya flygplatsen i Sälenfjällen öppnas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flygplatsen i Sälen

Mer i ämnet