Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Debatten visade än en gång på att den borgliga majoriteten och oppositionen har olika syn på för-och nackdelar med privata vårdval. Foto: Torbjörn Påhlman /SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Beslutet: Ja till privata aktörer inom BUP i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett extra regionfullmäktige på tisdagseftermiddagen togs det historiska beslutet som öppnar den psykiatriska vården av barn och unga för privata vårdval och kliniker i Dalarna.

Enligt regionledningen kommer unga patienter från och med årsskiftet att kunna erbjudas större valfrihet att välja vårdutförare och kortare väntetider än de som kan erbjudas från regionens barn- och ungdomspsykiatri.

Patienter ska få välja

Tisdagens beslut om införande av vårdval baseras på lagen om valfrihetssystem, som bland annat innebär att alla anbudsgivare som uppfyller de av regionen bestämda kraven ska antas och att regionen ska ge information som gör att patienten kan göra medvetna val av vårdgivare.

Avtal och förfrågningsunderlag är redan granskade av regionens jurister och ska nu göras tillgängliga för de privata vårdgivare som är intresserade av verksamheten.

Olika syn på för-och nackdelar

Debatten i regionfullmäktige visade än en gång på att den borgliga majoriteten och oppositionen har helt olika syn på för- och nackdelar med privata vårdval i den offentliga vården.

Voteringen slutade med att 53 ledamöter röstade för förslaget om privata aktörer och 29 nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer