Klart: Närakut i Ludvika blir av

Uppdaterad
Publicerad

Det kommer att bli en närakut i Ludvika. Det står klart efter att politikerna i hälso- och sjukvårdsnämnden tagit ställning till den nya utredningen, rapporterar P4 Dalarna.

Sofia Jarl (C), nämndens ordförande, bekräftade detta för P4 Dalarna på tisdagen. När SVT Dalarna når henne är hon glad över att man kommit fram till detta.

– Vårt uppdrag var att kolla om det gick att stärka upp sjukvården i Västerbergslagen, för innan har man inte fått den service som behövs, och nu tror vi att det här kan bli något positivt för Ludvika- och Smedjebacksborna, säger Sofia Jarl.

Avlastning för sjukvården i Falun

Hon menar att det kommer innebära en stor avlastning för sjukvården i Falun.

– De specialiserade vårdbesöken kommer fortfarande att behöva uppsökas i Falun, men de lite enklare besöken kommer man kunna ha i Ludvika. Med enklare labbututrustning klarar man sig ganska bra.

Klart för öppning våren 2021

Det har nu getts klartecken från politikerna och enligt Jarl finns pengarna inom regionstyrelsen. Men det finns fortfarande en del man behöver jobba på.

– Vi kommer behöva förstärka och rekrytera fler.

När kommer närakuten att öppna?

– Planen är att vi ska få det klart till den 31 mars 2021.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Akutsjukvård i Ludvika

Mer i ämnet