Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så påverkar förslaget kvaliteten på vården på Närakuten i Ludvika. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Alfred Jakobsson/SVT

Närakuten i Ludvika drar ner på personal – pengar måste sparas

Publicerad

Färre hyrläkare och neddragning av fast personal på Närakuten i Ludvika. Det är åtgärder som nu vidtas efter Region Dalarnas stora ekonomiska utmaningar.

– Tanken är att beslut fattas nästa vecka, sedan kommer det nog vara i full kraft nästa år, säger regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S).

Närakuten blir kvar

Region Dalarna måste spara hundratals miljoner och det har funnits en oro för Närakuten i Ludvika, som gått med allt större underskott de senaste åren. Beskedet nu är att verksamheten blir kvar, men att det krävs åtgärder.

Närakuten i Ludvika

Vill undvika hyrläkare

Man ska nu minska på den schemabemanningsansvariga läkarens tjänst med 25 procent, och biträdande första linjechefen med 50 procent. Och tre tjänster – varav två sjuksköterskor och en undersköterska tas bort.

Istället för att vara beroende av hyrpersonal så planeras det för utökad användning av utbildningsläkare och bättre samverkan med vårdcentralen vid Ludvika lasarett, meddelar regionen.

Även tjänster på sömnlab sparas in

Det väntas även bli förändringar på sömnlaboratoriet i Avesta. Sömnapnéutredningar ska fortsättningsvis genomföras i hemmet, istället för att patienter ska vara inlagda över natten. Det gör att verksamheten kan hålla öppet en natt i veckan istället för fem, och det i sin tur innebär att tre tjänster kan sparas in.

I klippet: Hör Elin Norén (S) svara på om invånarna behöver vara oroliga för att kvaliteten på vården försämras när det blir utbildningsläkare i allt större grad, alltså till exempel ST-läkare.

Ekonomin på Närakuten i Ludvika:

• 2023 var resultatet för Närakuten -16,1 miljoner kronor.

• I år har prognosen för resultatet satts på -13,8 miljoner kronor, om inga åtgärder vidtas.

• Åtgärderna på Närakuten väntas ge besparingar på cirka 8,5 miljoner kronor, och 10,5 miljoner kronor för hela regionen.

Källa: Region Dalarna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Ludvika

Mer i ämnet