I videoklippet berättar Ann-Christine Björk om vad hon tycker om förslaget och om vad hon hoppas ska hända nu. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Sjuksköterskan Ann-Christine: ”Jag hoppas verkligen att det blir av”

Uppdaterad
Publicerad

När Ulf Berg igår presenterade förslaget om en ny akutmottagning i Ludvika hänvisade han till flera sjuksköterskor som sades stå bakom förslaget. En av dem är Ann-Christine Björk, som har mångårig erfarenhet från den tid då Ludvika faktiskt hade en egen akutmottagning.

En del av den kritik som har riktats mot förslaget handlar om att det kommer att bli kostsamt att hitta och rekrytera specialistpersonal till en nyöppnad akutmottagning. Men där hoppas hon att det ska kunna sparas in pengar på annat håll.

– Idag finns det ju kostnader för transporter till och från Falun, man kan åka härifrån klockan 22 och komma tillbaka samma natt. Då har man legat och väntat länge i Falun, till skillnad från att kunna bli inlagd i Ludvika direkt. Så det finns kostnader i båda ändarna, säger Björk.

Närakuten i Ludvika

Jämför med Avesta

Björk förklarar att den primärvårdsjour som finns idag är ett mellanting mellan en vårdcentral och en akutmottagning.

– Det är ju inte optimalt. I Avesta finns det en akutmottagning av ungefär samma storlek som det ska kunna bli här. Och vad jag har förstått har det fungerat bra där, så då borde det ju kunna fungera här i Ludvika också.

I videoklippet berättar Ann-Christine Björk om vad hon tycker om förslaget och om vad hon hoppas ska hända nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Närakuten i Ludvika

Mer i ämnet