I videoklippet ovan berättar Ulf Berg om vilken service han vill att den nya akuten i Ludvika ska kunna erbjuda. Foto: Hannes Forssell/SVT

Så vill Ulf Berg (M) ha den nya akuten i Ludvika: ”Idag gipsar vi inte ens”

Publicerad

Det förslag på en ny akutmottagning i Ludvika som nu ska utredas kommer inte alls att kunna jämföras med de fullvärdiga akutmottagningarna vid Mora och Falu lasarett. Snarare liknar det den vård som erbjuds vid Avesta lasarett.

Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i Dalarna menar att tillgänglighet till begränsad vård är klart bättre än ingen vård alls.

– Där i Avesta kan man ju ta ett antal patienter som man inte behöver åka till Falun med, och det är målet. Det heter ju ”nära vård”, då ska vi försöka leva upp till det, säger han.

Färre ambulansresor

Ulf Berg hoppas också att antalet transporter med ambulans varje år ska kunna minska framöver med den här lösningen.

Oppositionsrådet Elin Norén tycker att det här är ett sätt för er att smita från idén om att ordna en till ambulans till Ludvika. Vad säger du om det?

– Det är klart att det behövs fler ambulanser om alla patienter ska skjutsas till Falun, i den saken har hon rätt. Men vi försöker hitta en smartare lösning genom att använda medicinavdelningen på Ludvika lasarett, säger Berg.

I videoklippet ovan berättar Ulf Berg om vilken service han vill att den nya akuten i Ludvika ska kunna erbjuda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Akutsjukvård i Ludvika

Mer i ämnet