Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Om man har svårt att få kandidater måste man jobba aktivt med det” – socialdemokraten Liza Lundberg om andelen kvinnor och män. Foto: Anders Hansson / SVT

Jämn könsfördelning hos S och M i Dalarna – ”Det är jätteviktigt för oss”

Uppdaterad
Publicerad
Val 2022Valresultat

Av de tre största partierna i Dalarnas 15 kommunfullmäktigeförsamlingar kommer SD att ha den klart lägsta kvinnorepresentationen efter valet. Hos S och M blir det en jämnare könsfördelning.

SVT Dalarna har gått igenom de tre största partierna och vilka politiker som tar platser i respektive fullmäktige.

Socialdemokraterna landar då på 49,2 procent kvinnor. Partiet har också tagit ett aktivt beslut om att det ska vara en jämn könsfördelning.

– Vår partikongress tog beslut om att ha varannan man varannan kvinna på våra listor redan 1994 och det här är jätteviktigt för oss, säger Liza Lundberg (S) som själv stod överst på Socialdemokraternas valsedel i Falu kommun i årets val.

Allsidig strävan

Moderaterna får 42 procent kvinnor som kommunfullmäktigeledamöter. De säger att deras riktlinje är att sträva efter en allsidig sammansättning på alla sätt – utan att kvotera.

Emot kvotering

För Sverigedemokraterna blir andelen kvinnor som ordinarie i fullmäktige knappt var fjärde och partiet har heller inte något inriktningsbeslut runt detta. De är emot kvotering och säger att de mest kompetenta ska företräda partiet.

I videon: ”Om man har svårt att få kandidater måste man jobba aktivt med det” – hör socialdemokraten Liza Lundberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet