Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regionrådet Ulf Berg (M) berättar vilka brister han tror ligger bakom att man missat att köerna varit så mycket längre än man känt till och hur bristerna upptäcktes.

Köerna till BUP betydligt längre än vad regionen trodde – ”Det är riktigt illa”

Uppdaterad
Publicerad

Köerna inom barn- och ungdomspsykiatrin i Dalarna är mycket längre än vad Region Dalarna trott, enligt nya siffror. Antalet barn som väntar på hjälp från BUP ökade från elva till drygt 800 i psykiatrins senaste produktionsrapport.

– Det är riktigt illa, säger regionsrådet Ulf Berg (M).

I samband med att Region Dalarna ska införa vårdval inom barn- och ungdomspsykiatrin i början av nästa år har en ny modell för rapportering av väntetider och vårdköer introducerats. De senaste siffrorna, visar att sammanlagt över 800 barn och ungdomar väntar på utredning och behandling i Dalarna. En siffra som tidigare visade på elva barn och ungdomar.

– Vi var väl medvetna om att vi hade en bristande tillgänglighet inom BUP. Därför beslutade vi att införa vårdval. Men att köläget skulle vara så här allvarligt kände vi inte till, säger Ulf Berg (M) – regionstyrelsens ordförande.

Finns det en risk att barn fallit mellan stolarna på grund av att de inte synts i köerna?

– Det hoppas jag verkligen inte. Däremot vet vi att man fått vänta på tok för länge på hjälp. Är det så att man hamnat mellan stolarna så har vi en patientnämnd som jag tycker man ska vända sig till, eller till IVO, så man får granska det, säger Ulf Berg (M) som nu sätter ett stort hopp till att införandet av vårdval ska leda till bättre rutiner och uppföljning.

– Vi behöver bara se till vårdcentralerna, där allt fler listar sig på de privata, vilket betyder att våra egna måste bli bättre. Nu kanske man också förstår att det funnits ett motstånd till att införa vårdval när det flyter upp en hel del som vi inte hade koll på.

Menar du att vårdvalet kritiserades för att de här siffrorna inte skulle dyka upp?

– Nej, jag ska inte säga det. Men det är väl självklart att om man inte har lyckats fullt upp kanske det inte är det första man vill gå ut med. Men det kan också vara så att vi inte har haft tillräckligt bra rutiner, säger Ulf Berg.

I klippet berättar Ulf Berg (M) vilka brister han tror ligger bakom att man missat att köerna varit så mycket längre än man känt till och hur bristerna upptäcktes.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Region Dalarna

Mer i ämnet