Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Säger att narkotika inte förkommer hos dem – men det gör det” – den rosa servetten blir blå när kokain upptäcks: se mer i klippet om hur provtagningen går till. Foto: Louise Eriksson/Älvdalens kommun, Sofie Lind/SVT

Kokain på skötbord och toaletter i fjällen – nu ska Älvdalens kommun testa fler ytor på krogarna

Uppdaterad
Publicerad

Älvdalens kommun har under den gångna vintersäsongen för första gången gjort tester inne på krogarnas gästtoaletter på vinteranläggningarna. Genom speciella servetter upptäckte de att kokain brukats på alltifrån skötbord till toalettstolar.

Testerna gjordes bland annat av kommunens alkoholhandläggare tillsammans med polisen.

Resultatet var förvånande, menar Louise Eriksson som är alkoholhandläggare i Älvdalens kommun.

– Det fanns spår på gästtoaletter i allt från Gördalen, Grövelsjön, Idre och Fjätervålen, säger hon.

Vad har reaktionerna från krögarna varit?

– Afterskiställen och nattklubbar är lite mer luttrade, men sen är det de mindre anläggningarna som blivit mer förvånade.

Svårt att avgöra utbreddheten

Servetterna indikerar enbart om kokain funnits på en viss yta, inga andra droger. Det är också svårt att veta exakt hur utbrett droganvändningen är, förklarar Louise Eriksson, och om det är gästande fjällturister, passerande eller lokalbefolkning som brukat narkotika på toaletterna.

Ska testa personaltoaletter

Det är första gången som kommunen valt att göra den här sortens kontroller – och kontrollerna kommer att utökas nästa säsong då även personaltoaletter ska testas.

– Från kommunens sida har vi rätt att alltid få tillgång till alla ytor i en serveringslokal och det är för att kunna göra ett bra, preventivt arbete mot det här, säger Louise Eriksson, alkoholhandläggare.

Se mer i videoklippet om servetterna som kommunen använder för att upptäcka kokain inne på toaletterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.