”Detta är inte det bästa för att få mer närproducerad mat”, säger Sebastian Karlberg (S). Hör honom utveckla kritiken och Ulf Berg (M) förklara fördelarna i klippet. Foto: SVT/Torbjörn Påhlman

Nu ska det mesta av länets sjukhusmat tillagas i Mora

Uppdaterad
Publicerad

Redan om något halvår kan mathållningen för Dalarnas patienter ha förändrats radikalt. Det står klart sedan det blivit känt att den styrande majorieten avser att snabbt införa en ny ordning där den mesta av maten ska tillagas på Mora lasarett för att sedan frysas ner och transporteras till länets sjukhus.

– Det blir en ökad valfrihet för patienterna, både när det gäller olika rätter och när man vill äta, säger regionrådet Ulf Berg (M) och hävdar att det inte är den tänkta kostnadsbesparingen på åtta miljoner om året som är det främsta skälet till förändringen. 

– Vi vill öka servicen, säger Ulf Berg.

Region Dalarna

Socialdemokratiska oppositionsrådet Sebastian Karlberg tror inte att regionen kommer lyckas bättre med koka kyl-metoden än andra gjort och tycker att smaklökarna ska användas till att avstyrka nyordningen när frågan väntas komma till regionfullmäktige i juni. 

Diskuterats i flera år

Frågan om sjukhusmaten har länge varit aktuell i Region Dalarna och den har utretts och diskuterats mycket de senaste åren.

Christer Blomqvist som är kock vid lasarettet i Falun och fackligt aktiv för kommunal tycker inte att regionen fångat upp det som diskuterats i det förslag som nu presenteras. 

– Sjukhusmaten är en väldigt viktig del i vårdkedjan och den borde regionen värna om, säger Christer Blomqvist och konstaterar att personalen ännu inte vet vad den planerade förändringen kan få för konsekvenser när det gäller personalstyrkan vare sig i Falun eller Mora.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet