Moras kommunalråd Anna Hed (C) var glad över Mora IK:s framgång. Foto: Niko Ago/Gunilla Wikström/SVT

Kommunalrådet om Moras SHL-avancemang: ”Jätteskönt”

Uppdaterad
Publicerad

Det står nu klart att Mora IK spelar i Svenska hockeyligan, SHL, även nästa år. Mora vann sin fjärde raka match mot Leksands IF igår och vann därmed direktkvalet med 4-1 i matcher, något som gjorde Moras kommunalråd Anna Hed (C) nöjd.

– Det känns jätteskönt! Fast hade jag fått välja hade jag velat att Mora hade hållit sig ovanför kvalstrecket och att det var Leksand som hade slagit ut ett annat lag igår. Det hade varit oerhört häftigt tycker jag, om vi hade haft två dalalag i SHL, säger hon.

Betyder mycket för kommunen

Avancemanget är inte bara av värde för Mora IK och dess spelare, det har även betydelse för Mora som kommun.

Mora IK

– Det betyder väldigt mycket för Mora. Är det något som präglar vår kommun så är det både kultur, fritid och idrott väldigt mycket. Det är våra starka kulturbärare, så det här har ett stort värde för vår kommun och vår attraktivitet, säger Anna Hed (C).

”Måste få in externt kapital”

Under året som gått har Mora fått dispens från reglerna som SHL ställer på ishallarna. Men med en ny säsong säkrad i den högsta serien kommer frågan upp igen.

– Vi kom ju fram till en lösning som blev godkänd, som vi har haft under den här säsongen. Det vi har gjort ytterligare, framför allt från kommunens sida är att göra en del utredningar där vi verkligen samlar ihop de behov som vi vet att vi har och försöker hitta en lösning där vi kan få flera nyttor inom samma anläggning, säger kommunalrådet och fortsätter:

– Vi vet att, ska vi göra någonting större, så ryms inte det i Mora kommuns investeringsram utan vi måste få in externt kapital. Det vi tittar på nu är om vi kan hitta någon samlösning som skulle kunna gynna oss på flera sätt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mora IK

Mer i ämnet