Kjell Nyström, tillförordnad kommundirektör på Falu kommun. Foto: Bodil Ljungberg/SVT

Kommunchefen: ”Vi har inte brustit i våra rutiner”

Uppdaterad
Publicerad

Fyra dagar efter att SVT avslöjade att en man misstänks ha varit avlönad av Falu kommun i 14 år utan att jobba kommenterar nu kommundirektören ärendet ytterligare.

Det är i en intervju med Sveriges Radio P4 Dalarna samt i ett pressmeddelande på kommunens hemsida som kommunen utvecklar sin version av händelseförloppet.

– Det har inte brustit i våra rutiner. Däremot har det brustit i ansvar och befogenheter hos en utsedd chef, säger Kjell Nyström, tillförordnad kommundirektör i Falu kommun, till P4 Dalarna.

Löneskandal i Falu kommun

Fick lämna ifrån sig dator och telefon

Enhetschefen och dennes son stängdes av från sitt arbete den 15 augusti och polisanmäldes fem dagar senare. Enligt pressmeddelandet fick de då lämna ifrån sig dator, telefon, nycklar, med mera.

– Efter fortsatt utredning, där ytterligare fakta togs fram, såg vi tillräckligt med fakta för att avskeda de båda anställda på arbetsrättsliga grunder, säger Kjell Nyström.

Vill inte försvåra utredning

Pressmeddelandet avslutas med en förklaring till varför det är så tyst från kommunens sida:

– Vi förstår att det finns frågor och funderingar med anledning av detta men vi respekterar polisens arbete och vill inte göra något som försvårar deras undersökning. Så fort den fasen av utredningen är klar kommer vi att lämna utförlig information där vi även kommer att redogöra för vilka åtgärder vi vidtagit och kommer att vidta, säger Kjell Nyström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet