Det misstänkta bedrägeriet ligger nu på polisens bord. Foto: SVT Arkiv / Bertil Ericson, TT

SVT Dalarna avslöjar: Son till chef i Falu kommun fick lön i 14 år – utan att jobba

Uppdaterad
Publicerad

Sonen till den nu avskedade enhetschefen var anställd inom Falu kommuns verksamhet redan år 2004. Sedan dess misstänks han ha avlönats med falubornas skattepengar – utan att ha jobbat.

SVT Dalarna har tagit del av den polisanmälan som Falu kommun gjort. Enligt den ska det misstänka bedrägeriet alltså ha inletts för 14 år sedan. Beroende på vilken lön sonen har haft kan det röra sig om stora summor skattepengar som betalats ut till sonen.

– I det här läget vill vi inte kommentera någonting utan hänvisar till att det pågår en förundersökning för att ta reda på vad som skett och om det har skett på det vis som vi bedömer det. Men det är polisens sak nu, säger Kjell Nyström, tillförordnad kommundirektör i Falu kommun.

Löneskandal i Falu kommun

”Redan vidtagit åtgärder”

Hur har det här inte upptäckts på 14 år? Har det brustit i rutinerna?

– Vi kommenterar inte några sådana saker just nu. Vi håller naturligtvis på att titta på det här internt och vi har redan vidtagit ett antal åtgärder, säger Kjell Nyström.

Båda fick sparken

Enhetschefen och sonen avskedades i slutet av september i år. Enligt polisanmälan misstänks den före detta enhetschefen för trolöshet mot huvudman, och sonen för bedrägeri samt medhjälp till trolöshet mot huvudman.

Vet du mer och eller har annan information som du vill lämna?

Mejla reportern direkt på henrik.kilefors@svt.se. Du kan självklart vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet