Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi önskar dem lycka till” – hör skolpolitikern om friskoleplanerna i Lund efter kommunens nedläggning av byskolan. Foto: Audrey Erath/SVT

Skolpolitikern om friskoleplanerna i byn Lund: ”Inget vi har något emot”

Uppdaterad
Publicerad

Skolan i byn Lund lades ner sommaren 2021 som en del i en stor strukturomvandling av skolorna i Avesta kommun. Att det nu finns planer på att starta upp en friskola i byn ställer sig bildningsnämndens ordförande, Mikael  Westberg (S), positiv till.

– Vi önskar dem lycka till om de klarar av att driva en friskola där, säger han.

Sedan tidigare finns det en friskola i Avesta kommun, Grytnäs friskola, som drivs av Avesta Grytnäs pastorat. De startade upp på ett liknande sätt, efter att kommunen ville lägga ner skolan 2002. Nu siktar alltså aktiebolaget Folkärna friskola på att etablera en andra friskola i kommunen, i byn Lund.

– Jag är inte sån att jag säger att vi ska inte ha friskolor i Avesta kommun. Är det bra friskolor som följer det som ska följas så är det väl okej, säger Mikael  Westberg (S).

Majoritet för nedläggningen

En stor majoritet av Avestas fullmäktigepolitiker röstade för nedläggningen i juni 2020. Endast tre ledamöter röstade nej och en reserverade sig. De sista klasserna i Lunds skola gick ut året efter beslutet, i juni 2021. Nedläggningen var en del i en stor strukturomvandling av kommunens skolverksamhet för att uppnå en likvärdig skola och få en budget i balans.

I klippet: ”Vi önskar dem lycka till” – hör skolpolitikern om friskoleplanerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer