Mannen är dömd för flera grova trafikbrott men får trots det behålla sin bil. Foto: SVT Design

Körde narkotikapåverkad och utan körkort – får behålla bilen eftersom den är dyr

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern som redan återfinns under 29 avsnitt i belastningsregistret får behålla den bil han återkommande åker fast för att köra – trots att han inte har körkort. Anledningen: Det är en dyr bil.

Mannen dömdes senast i januari till fängelse i fyra månader för bland annat grov olovlig körning. Men innan fängelsestraffet ens har påbörjats har han hunnit göra sig skyldig till ny trafikbrottslighet.

För dyr för att förverkas

I samband med att han återigen greps för grov olovlig körning, i Borlänge kommun, beslagtogs hans bil och åklagaren yrkade i rättegången att fordonet skulle förverkas. Men trots att tingsrätten slår fast att mannen ”flera gånger kört denna bil olovligt” och att det vore motiverat att ta bilen från mannen för att förhindra fortsatt brottslighet avslås åklagarens yrkande, eftersom bilen är dyr.

Värdet på bilen, en personbil årsmodell 2014, uppskattas till 300 000 kronor. Viss betydelse ges att en person inom mannens familj ibland använder bilen men det är enligt domen främst med tanke på det höga värdet som mannen får behålla fordonet.

Flera brott lämnas ostraffade

Mannen döms nu för rattfylleri, fyra tillfällen av grov olovlig körning samt ringa narkotikabrott och olaga hot. Majoriteten av brotten får han inget straff för eftersom de begicks innan han dömdes i januari. Tingsrätten resonerar att om de brotten funnits med i den samling av brott han då dömdes för hade påföljden ändå inte förändrats. Därför straffas han nu enbart för ett tillfälle av grov olovlig körning samt olaga hot. För det ska han betala böter på 21 600 kronor.

Mannen erkänner en del av brottsligheten men nekar till annan. I ett fall säger han att en kompis körde bilen, trots att det enligt de poliser som stoppade mannen inte fanns plats för denne kompis i bilen.

SVT rapporterade · Följ SVT Dalarnas granskning om trafikförbrytarna och lagen

Tack!
Idag ställer vi frågan till justitieminister Morgan Johansson (S), ”Hur får vi stopp på det här” och med det så avslutar vi den här granskningen som pågått med er hjälp under hela våren. Vi vill rikta ett stort tack till alla läsare och tittare för frågor, synpunkter och egna berättelser som drivit arbetet framåt. 
 
 
Och vad svarare Morgan Johansson då? Jo, han säger att han själv har ställt sig frågande till varför det i svensk lag är så låga straff för rattfylleri och olovlig körning att polisen har svårt att ingripa.
– Polisen kommer att få skärpta straff att utgå från och ökade möjligheter att gripa de här personerna vi talar om. Vi kommer också att få se en expansion av polisverksamheten de kommande åren, säger Morgan Johansson. 
 
07.07
Hur kan man få äga bilar när man inte har körkort och åkt fast för så mkt rattfylla??
Hej Sally,
Det är en mycket bra fråga. Flera av de här notoriska trafikförbrytarna äger dessutom väldigt många fordon så det är bara att sätta sig i en ny bil när ett fordon förverkats. Jag träffade trafikpolisen Johan Alm häromdagen och frågade honom bland annat om det du frågar. Imorgon publicerar vi flera intressanta delar ur den intervjun här på svt.se/dalarna.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter
07.15
Höj straffen! Nu! Kör man ihjäl någon på fyllan ska man åtalas för mord. Det daltas för mycket med brottslingar i detta land.
Hej Marie, 
Tack för din kommentar. Vi tar med oss den synpunkten framledes. Vi har bokat in en intervju med en domare som har dömt i otaliga sådana här mål och det ska bli intressant att höra vad han säger.
07.24
Detta är en skymf mot de anhöriga till flickan.
07.32
Han har kört här i Mora o Orsa som om han var själv på vägen o kört som en dåre . Det är mord när man kör ihjäl någon som han har gjort ...
Hej Stickan, 
Och han är inte ensam om det här beteendet. Vi har kartlagt fem av Dalarnas farligaste bilförare, den artikeln kommer senare under dagen.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter
07.59
inte alls konstigt ,vilket otroligt daltande med alla missbrukare dom är det synd om ,men dom som drabbas får skylla sig själv
09.09
Sveriges rättssystem måste ändras. Helt fel att man ska få rabatt på strafftiden, komma ut efter 2/3, några få månader för grova brott osv. Börja använd hela straffskalan för de olika brotten och gärna maxstraffet så förstagångskriminella får sig en tankeställare. Har du ett missbruk ska det erbjudas vård och sköter du inte den så direkt in i finkan på lång tid. Som drabbad får du kämpa för dina rättigheter medans brottslingen får allt serverat.
Hej Jessica, tack för din kommentar.
Hur väl vården av missbrukare fungerar kan mycket väl bli något vi undersöker framöver.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter
09.27
Dom flesta i Orsa kände till honom, dåligt att ingen gjorde något. Det finns något som heter Civilkurage.
09.27
Försvaret vill att han ska gå fri man börjar undra om dom är köpta helt sjukt
Minst 20 år ska han ha
Hej Roffe,
Försvarets uppgift är ju att företräda sin klients intressen på bästa möjliga vis. Att det som ligger i klientens intresse kanske inte överensstämmer med allmänhetens intresse är inte mycket att göra åt.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter
09.35
Hur skall vi medborgare visa att vi inte accepterar den här typen av återkommande brott, vart har civilkuraget tagit vägen? Tittar vi med olust åt sidan när den notoriske rattfylleristen kliver in i sin bil och tänker att det här får någon annan ta tag i, någon i Stockholm?
Hej Mattis, 
I vårt samtal med trafikpolis Johan Alm (publiceras imorgon) pratar han om att folk verkar se på trafikbrott på ett annat sätt än annan kriminalitet. Att lite andra spelregler verkar gälla i trafiken. En sak han speciellt ställde sig frågande till är fenomenet där folk varnar varandra för polisens nykterhets- och fartkontroller i grupper i sociala medier. Och att många av de här återfallsförbrytarna återfinns i de här grupperna.
Mvh, Henrik Kilefors, reporter

Andra tillfällen då fordon förverkats

Visa

I slutet av 2017 slog hovrätten fast att en bil som använts i olagliga biltävlingar skulle förverkas. Bilen som skrotades var värd närmare 300 000 kronor.

För bara ett par veckor sedan förverkade Falu tingsrätt en motorcykel värderad till 60 000 kronor. I det fallet ansågs inte värdet vara av tillräckligt stor betydelse för att hindra förverkandet av fordonet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet