Mannen är dömd för flera grova trafikbrott men får trots det behålla sin bil. Foto: SVT Design

Körde narkotikapåverkad och utan körkort – får behålla bilen eftersom den är dyr

Uppdaterad
Publicerad

En man i 45-årsåldern som redan återfinns under 29 avsnitt i belastningsregistret får behålla den bil han återkommande åker fast för att köra – trots att han inte har körkort. Anledningen: Det är en dyr bil.

Mannen dömdes senast i januari till fängelse i fyra månader för bland annat grov olovlig körning. Men innan fängelsestraffet ens har påbörjats har han hunnit göra sig skyldig till ny trafikbrottslighet.

För dyr för att förverkas

I samband med att han återigen greps för grov olovlig körning, i Borlänge kommun, beslagtogs hans bil och åklagaren yrkade i rättegången att fordonet skulle förverkas. Men trots att tingsrätten slår fast att mannen ”flera gånger kört denna bil olovligt” och att det vore motiverat att ta bilen från mannen för att förhindra fortsatt brottslighet avslås åklagarens yrkande, eftersom bilen är dyr.

Värdet på bilen, en personbil årsmodell 2014, uppskattas till 300 000 kronor. Viss betydelse ges att en person inom mannens familj ibland använder bilen men det är enligt domen främst med tanke på det höga värdet som mannen får behålla fordonet.

Flera brott lämnas ostraffade

Mannen döms nu för rattfylleri, fyra tillfällen av grov olovlig körning samt ringa narkotikabrott och olaga hot. Majoriteten av brotten får han inget straff för eftersom de begicks innan han dömdes i januari. Tingsrätten resonerar att om de brotten funnits med i den samling av brott han då dömdes för hade påföljden ändå inte förändrats. Därför straffas han nu enbart för ett tillfälle av grov olovlig körning samt olaga hot. För det ska han betala böter på 21 600 kronor.

Mannen erkänner en del av brottsligheten men nekar till annan. I ett fall säger han att en kompis körde bilen, trots att det enligt de poliser som stoppade mannen inte fanns plats för denne kompis i bilen.

SVT rapporterade · Följ SVT Dalarnas granskning om trafikförbrytarna och lagen

Inläggen kunde inte hämtas
Prova att ladda om sidan.

Andra tillfällen då fordon förverkats

Visa

I slutet av 2017 slog hovrätten fast att en bil som använts i olagliga biltävlingar skulle förverkas. Bilen som skrotades var värd närmare 300 000 kronor.

För bara ett par veckor sedan förverkade Falu tingsrätt en motorcykel värderad till 60 000 kronor. I det fallet ansågs inte värdet vara av tillräckligt stor betydelse för att hindra förverkandet av fordonet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Hur kunde det hända?

Mer i ämnet