Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Jonas Ludvigsson, överläkare vid Barnkliniken på Örebro Universitetssjukhus förklarar allt du behöver veta om A-streptokocker.

Kraftig ökning av invasiva grupp A-streptokocker i hela landet – även i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Sju månader in i 2023 har antalet invasiva fall av bakterien grupp A-streptokocker mer än fördubblats i Sverige jämfört med i fjol, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten. I Dalarna har 23 fall förekommit, jämfört med 11 fall förra året.

Infektioner orsakade av streptokocker grupp A blir invasiva när bakterien går ut i blodet. Sådana fall kan leda till hög feber, trötthet, och hudrodnad eller smärta som sprider sig i huden. I vissa allvarliga fall kan en infektion även vara dödlig. Fredrik Rücker, smittskyddsläkare i Region Dalarna, menar att det fortfarande är relativt ovanligt med allvarliga streptokocksinfektioner.

– Man kan bära på streptokockbakterier utan att känna sig sjuk överhuvudtaget, och man kan också få en lindrig halsinfektion eller en lindrig hudinfektion, säger Fredrik Rücker.

Inga bekräftade dödsfall i Dalarna

Om en invasiv infektion upptäcks kan den behandlas och botas med antibiotika. Fredrik Rücker tror att man hittills har lyckats bota alla rapporterade allvarliga infektioner i Dalarna.

– Vi är inte helt säkra på den statistiken, men vad vi kan se så har det inte varit några dödsfall i Dalarna.

Fredrik Rücker menar att regionen arbetar förebyggande mot smittan främst genom att sprida information om den.

– Vi jobbar med att öka medvetenheten om det här både bland allmänheten och i sjukvården. Redan när vi såg en ökning under våren gick information ut till sjukvårdspersonal.

I klippet: Hör hur du kan känna igen A-streptokocker och hur du kan minska risken för infektion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.