Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör bokhandlaren Gunilla Lindgren och centrumföreningens ordförande, Petra Jarlheim, berätta om oro när handelns kostnader ökar och köpkraften minskar. Foto: Audrey Erath/SVT

Kraftiga hyreshöjningar och färre kunder – tufft läge för handeln

Uppdaterad
Publicerad

Pandemins positiva påverkan på centrumhandeln i Avesta, då fler valde att shoppa på hemmaplan, verkar vara över. Flera företag märker en dämpad köpkraft samtidigt som en kraftig hyreshöjning väntas vid årsskiftet.

– Då får man nog tänka över personalfrågan, säger bokhandlaren Gunilla Lindgren.

De flesta butiker har hyror med en årlig inflationsbaserad hyreshöjning. Höjningen sätts utifrån ett index från perioden oktober 2021 och oktober 2022.

Efter många år med hyreshöjningar på runt 1-2 procent väntas nu en kraftig höjning vid årsskiftet på uppemot 10 procent.

– Men jag vänder mig mot att man skulle kalla det för en chockhöjning. Det är inget överpris utan utgår från en etablerad indextabell som återspeglar den allmänna prisökningen i samhället, säger Stefan Sundh, som äger kommersiella fastigheter i centrala Avesta – bland annat gallerian.

Fastighetsägaren: Vikande köpkraft oroar mer

Branschorganisationen Fastighetsägarna menar att höjningen är nödvändig eftersom deras medlemmar påverkas av kraftigt ökade räntor och förvaltningskostnader. Men Svensk Handel befarar att hyreshöjningen kan leda till konkurser och tomma stadskärnor.

– Jag är mer orolig för att hyresgästerna påverkas av att köpkraften går ner, än av själva hyreshöjningen, säger Stefan Sundh.

Men om det blir ett tufft läge för hyresgästerna, med både hyreshöjning och vikande omsättning, vad kan du som fastighetsägare göra?

– Då får vi givetvis ta en diskussion och titta på vad vi kan göra. Men jag har aldrig varit med om att företag lämnat gallerian på grund av hyran, då finns det andra saker man måste se över först, som till exempel personalkostnaden, säger Stefan Sundh.

Hör bokhandlaren Gunilla Lindgren och centrumföreningens ordförande, Petra Jarlheim, i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elen och prishöjningarna – så påverkas Dalarna

Mer i ämnet