Eva-Karin Ljunglund vid Länsstyrelsen Dalarna säger att utsatta områden kan påverkas vid årets vårflod. Foto: Ellen Johansson/SVT

Kraftigare vårflod än vanligt är att vänta

Publicerad

De stora snömängderna talar för en kraftigare vårflod än vanligt, och utsatta områden kan drabbas. Det konstaterade en grupp med representanter från länsstyrelsen, dammägare och kommuner vid ett möte på tisdagen.

Även om det fortfarande är för tidigt att säga hur kraftig vårfloden kommer att bli, så kommer den att bli kraftigare än de senaste åren. Det sade Eva-Karin Ljunglund, ansvarig för krisberedskap på länsstyrelsen vid det så kallade älvgruppsmötet, där vårflodsprognosen ses över.

– Får vi normal temperatur och nederbörd så kommer vi att få en större vårflod än vad vi är vana med, vi har haft ganska lugn vårflod under många år, säger hon.

Utsatta områden kan påverkas

Utsatta områden efter vattendrag kan därmed komma att påverkas. Vansbro, Malung och Falun har sedan tidigare pekats ut som särskilt känsliga.

– I Västerdalälven finns inte stora magasin, vilket gör att att det sker snabba flödesförändringar där, det gör att det är översvämningskänsligt, säger Eva-Karin Ljunglund.

Magasin tappas på vatten

Claes Kjörk som jobbar med vattenregleringsfrågor på Fortum, säger att mer vatten än vanligt redan tappas ur magasinen som en förberedande åtgärd.

– Inför vårfloden så kommer man att uppleva att många sjöar är lägre än vad man sett på många år, säger han.

Och när vårfloden kommer?

– Normalt sett stänger man luckor och turbiner i de övre magasinen för att börja fylla upp. I år är planen att hålla igång tappningen lite längre för att skapa marginal och kunna ta emot vattnet när det smälter som mest, säger Claes Kjörk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer