Krånglande bommar irriterar bybor

Uppdaterad
Publicerad

Boende i Backbyn i Smedjebacken har återigen problem med järnvägsbommarna i byn. Trafikverket menar att vädret ställer till det.

Bommarna vid järnvägsövergången i byn har stannat nere flera gånger senaste tiden, med timslånga väntetider som följd.

– Jag tycker det är för jäkligt att de inte funkar som de ska och att vi får stå och vänta på morgnarna när vi ska till dagis och annat, säger Johanna Nord som bor i byn.

Det kan ta upp mot en timme för Trafikverket att få någon på plats när bommarna kärvar. Från Trafikverkets sida säger man att det rör sig om väder i kombination med dåliga bommar.

– En del gånger blir det blötsnö på bommarna, då orkar inte grejerna få upp dem, säger Sven Eriksson, projektledare på Trafikverket.

FAKTA: Så gör du vid en järnvägskorsning

  • Se dig alltid för vid en järnvägskorsning, även om det finns bommar. Trots att bommarna är uppe ska du sakta in innan spåret och försäkra dig om att det inte kommer något tåg.  
  • Om bommarna är på väg ner, chansa aldrig. Det händer allvarliga olyckor för att trafikanter chansar och försöker ta sig över plankorsningen, trots att bommarna är på väg ner.  
  • Extra viktigt att se sig för är det så klart vid korsningar utan bommar. Sakta in rejält.  
  • Om du fastnar mellan bommarna: Fortsätt köra rakt fram och kör in i bommen. Bommarna är byggda i ett material som ger vika om man kör igenom dem. Om du tvingas köra sönder en bom ska det alltid rapporteras till Trafikverket.

Källa: Trafikverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.