Foto: TT

Kris på kirurgkliniken – alla canceroperationer stoppas

Publicerad

Pågående personalkris och brist på sjuksköterskor vid kirurgkliniken gör att ledningen tagit beslut om att stoppa alla planerade operationer.

Landstinget Dalarna har på fredag förmiddag informationsmöte för sina chefer.

Enligt kirurgklinikens verksamhetschef Ulrika Bergvall rör det sig nu om mellan 30 till 40 planerade operationer som skjuts på framtiden för att man ska få bukt med den tunga arbetssituationen på kirurgkliniken.

Kliniken har sedan länge 30 procent av vårdplatserna stängda på grund av sjuksköterskebristen.

Akuta operationer prioriteras

De närmaste veckorna kommer bara akuta operationer att utföras och ledningen följer situationen dag för dag för att se när det kan vara möjligt att återigen börja med planerade operationer.

– Det här är så klart väldigt olyckligt för patienterna. Det leder till längre väntetider. Patienterna har fått eller kommer att få besked om sina nya tider så snart det är möjligt, säger Ulrika Bergvall, verksamhetschef för kirurgkliniken.

Förhoppningen är att situationen ska bli bättre och Ulrika Bergvall säger att hon ser ljust på framtiden.

– Vi har flera nya sjuksköterskor på kliniken som skolas in. Så jag är väldigt förhoppningsfull, får vi bara den här luften nu under de här veckorna så kommer vi kunna öppna vårdplatser.

LÄS MER: Ambulanssjuksköterskor ska lätta krisen för kirurgen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Problemen på kirurgen i Falun

Mer i ämnet