• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi har ungefär dubbelt så många IVA-patienter mot det normala, och lite till”, säger divisionschefen. Se mer i klippet. Foto: SVT

Krislägesavtal aktiveras för vårdpersonal i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på intenstivvården i Dalarna fortsätter att öka. I dagsläget vårdas 20 personer för covid-19 på intensivvårdsavdelningarna i länet – vilket är fler än någonsin under pandemin. För att klara bemanningen aktiverar nu regionen krisavtalet.

Antalet patienter med covid-19 i behov av intensivvård har med jämna steg ökat i Dalarna. Därför har Region Dalarna beslutat att aktivera krislägesavtalet från och med tisdag.

– Under påskhelgen har vi löst bemanningen på IVA i Falun med extrapass vilket inte är hållbart i längden. Med krislägesavtalet får vi längre pass och längre veckoarbetstid. Därmed får vi lättare ihop schemaläggningen, säger divisionschef Tomas Riman. Få mer information om läget i klippet ovan.

I nuläget vårdas 17 covid-patienter på intensivvårdsavdelningen i Falun och 3 i Mora. Patienter har också transporterats till andra regioner för att säkerställa intensivvårdskapaciteten i Dalarna.

Krislägesavtalet

Krislägesavtalet fungerar som en kortsiktig lösning för att kunna säkra bemanningen inom hälso- och sjukvården under extremt ansträngda perioder. Beslutet gäller till 18 april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet