Krisavtalet gäller från och med 6 april för att säkra bemanningen på intensiven i Falun. Foto: SVT

Krislägesavtal aktiveras för vårdpersonal i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Trycket på intenstivvården i Dalarna fortsätter att öka. I dagsläget vårdas 20 personer för covid-19 på intensivvårdsavdelningarna i länet – vilket är fler än någonsin under pandemin. För att klara bemanningen aktiverar nu regionen krisavtalet.

Antalet patienter med covid-19 i behov av intensivvård har med jämna steg ökat i Dalarna. Därför har Region Dalarna beslutat att aktivera krislägesavtalet från och med tisdag.

– Under påskhelgen har vi löst bemanningen på IVA i Falun med extrapass vilket inte är hållbart i längden. Med krislägesavtalet får vi längre pass och längre veckoarbetstid. Därmed får vi lättare ihop schemaläggningen, säger divisionschef Tomas Riman. Få mer information om läget i klippet ovan.

Coronaviruset i Dalarna

I nuläget vårdas 17 covid-patienter på intensivvårdsavdelningen i Falun och 3 i Mora. Patienter har också transporterats till andra regioner för att säkerställa intensivvårdskapaciteten i Dalarna.

Krislägesavtalet

Krislägesavtalet fungerar som en kortsiktig lösning för att kunna säkra bemanningen inom hälso- och sjukvården under extremt ansträngda perioder. Beslutet gäller till 18 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet