Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Borlänges kommunalråd Jan Bohman (S): ”Får vi extern ekonomi för ett Jussi Björling-museum är det klart att det är intressant” Foto: Anders Hansson/SVT

Kritik mot nedläggningen av Jussi Björling-museet – här är kommunens alternativ

Publicerad

Jussi Björling-museet lades ner vid årsskiftet på grund av få besökare och för stora kostnader för kommunen. Nu vill en kulturförening i Borlänge se ett museum för fler Borlänge-musiker.

Vid årsskiftet stängdes Jussi Björling-museet i Borlänge, Sveriges enda museum om den världskända tenoren, som invigdes 1994. Orsaken till nedläggningen är enligt kommunen vikande besöksantal och en kostnad på en miljon kronor om året.

Föreningen Kulturkällan i Borlänge är kritisk till att museet stängts. Föreningen menar att orsaken till att museet inte haft tillräckligt med besökare är för att det inte marknadsförts tillräckligt, och att antalet besökare inte borde spela någon roll för kommunen.

– Eftersom det är gratis inträde så borde det inte spela någon roll om det är en person eller 10 000 personer per dag, säger föreningens ordförande Urban Näslund.

En fråga om pris på kulturen

– Man kan inte behandla en så stor kulturpersonlighet i kommunen på det här viset. Jag tänker att det är en fråga om vad kultur får kosta och inte kosta. Det är bedrövligt, fortsätter Näslund.

Föreningen vill att Jussi Björling-muséet ska finnas kvar och att det ska användas av kommunen.

– Skolelever skulle gå dit, tänk vad mycket information vi skulle kunna sprida på det sättet, säger Urban Näslund.

”Skandal att man lägger ner”

Kulturkällan har också som förslag att man skulle kunna göra om museet till ett musikmuseum över flera Borlänge-musiker, både levande och döda.

– Vi har massvis med artister och kulturpersonligheter, varför inte visa upp lite av det? Och så skulle Jussi kunna vara det stora dragplåstret. Jag tycker det är skandal när man lägger ner det, säger Näslund.

I klippet berättar kommunalrådet Jan Bohman (S) om vad han ser för alternativ till det nu nedlagda museet och tankarna om ett museum över fler Borlängeartister – ”Kan vi få extern ekonomi för ett museum i någon form är det klart att det är intressant.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer