Nödutgångar blockerade under Leksandsmatch – när 7 000 besökare skulle evakueras

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagens SHL-match mellan Leksands IF och HV71 gick plötsligt brandlarmet i Tegera arena. Men utrymningen av de omkring 7 000 personerna gick inte som tänkt – eftersom nödutgångarna var blockerade.

Att brandlarmet startade under lördagens match berodde på att någon rökte i ett av trapphusen på arenan. När utrymningen av de ungefär 7 000 personerna skulle ske visade det sig att några av utrymningsvägarna var blockerade – flera av dörrarna ut från arenan gick inte att öppna. Enligt Leksands IF:s vd, Andreas Hedbom, berodde det bland annat på snö och is utanför.

– Det var inte under en så lång tid, för sedan korrigerade vi det relativt omgående och då kunde man gå ut där, säger han.

I videon: Se bilderna från utrymningen och hör vd:n berätta om hur klubben jobbar nu för att det inte ska hända vid ett skarpt larm.

Men det är väl allvarligt om folk inte kan ta sig ut genom en nödutgång när det är nästan fullsatt?

– Självklart, och om det är någonstans vi har brustit så är det första vi gör att titta på vad vi kan göra bättre. Just de här dörrarna som inte fungerade då, de kommer vi såklart att titta till så att det inte händer igen, säger Hedbom.

Besökare: ”Obehagligt”

Thomas Eriksson var en av de runt 7 000 som fanns i publiken när larmet gick.

– Jag hade barnen med mig och det blev lite obehagligt när man inte kom ut, säger han om situationen.

Han säger att det var problem med magnetlåset på dörren han försökte ta sig ut genom.

– Här var det ingen snö eller is, det här var rent mekaniskt, säger Thomas, som själv jobbar med att installera brandlarm.

– Vissa dörrar hade problem med magnetlås och vid andra var det is och snö som gjorde att de inte gick att öppna, säger Andreas Hedbom, som också säger såhär om problemen:

– Det är inte bra och de åtgärdar vi, det är superviktigt, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.