Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är jobbigt för dem att bli stämplade” – hör Josef Erdem om kurderna i Dalarna som står på Turkiets utlämningslista. Foto: Anders Hansson/SVT

Kurder i Dalarna finns på Turkiets utlämningslista

Uppdaterad
Publicerad

Efter att statsminister Ulf Kristersson besökte Turkiets president Erdogan på tisdagen växer nu oron bland Sveriges och Dalarnas kurder angående vilka som kan komma att lämnas ut till Turkiet. Socialdemokraten Josef Erdem i Borlänge är ordförande i kurdiska föreningen i Dalarna delar oron hos de kurder som Turkiet kallar för terrorister och som de vill ha utlämnade innan de kan säga ja till Sveriges NATO-inträde.

– Jag tror att Erdogan vill utnyttja situationen inför valet nästa år och visa sig stark samtidigt som han styr undan blickarna från deras inrikes problem, säger Josef Erdem (S).

Kurder från länet på listan

Josef Erdem berättar att av de 70 personer som nu finns på Turkiets utlämningslista bor några stycken i Dalarna.

– De lever vanliga liv och är inte några terrorister, menar Erdem och säger att han hellre sett att Sveriges statsminister åkt till Turkiet för att hjälpa till att lösa kurdernas problem.

Hör mer i klippet om hur Josef Erdem ser på det förhandlingsspel som nu pågår!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.