Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Ulf Kristerssons (M) tal efter mötet med Turkiets president Erdogan. Foto: EBU

Kristersson träffar Erdogan i Ankara

Uppdaterad
Publicerad

I dag träffade statsminister Ulf Kristersson (M) Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara. På agendan stod Sveriges Nato-ansökan och president Erdogan uppgvav att han vill se framsteg inför nästa möte om en månad.

– Vi vill se flera positiva signaler på nästa möte, säger han under en gemensam pressträff i Ankara.

Turkiet motsatte sig tidigt Sveriges planer på att gå med i Nato. Sveriges nye statsminister Ulf Kristersson (M) har sagt att regeringsskiftet inte påverkar Sveriges Natoprocess och att han är redo att att ro Sveriges medlemskap i försvarsalliansen i hamn.

Kristersson besökte under tisdagen Ankara för att diskutera vägar framåt för att Turkiet ska släppa in Sverige i Nato. Under den 45-minuter sena pressträffen välkomnade Erdogan den nya svenska regeringen men upprepade samtidigt kraven på att Sverige måste ta itu med de kurdiska organisationer som Turkiet betraktar som terrorister.

Nytt möte om en månad

Han förklarade att han vill se fler framgångar inför mötet som hålls i Stockholm om en månad.

– Vi vill se Sverige stötta Turkiets säkerhetsintressen, säger Erdogan.

Innan pressträffen som hölls i presidentpalatset i Ankara, hade ledarna enskilda möten. Kristersson beskriver mötet som produktivt och lovade Turkiet att Sverige kommer leva upp till samtliga åtaganden.

– Vårt budskap är tydligt. Sverige förstår att Turkiet har utkämpat en blodig strid mot PKK-terrorister.

Under helgen meddelade den svenska regeringen att man tar avstånd från de kurdiska organisationerna YPG och PYD. Utrikesminister Tobias Billström uppgav i en intervju med Sveriges Radio att organisationerna har för täta band till den terrorklassade organisationen PKK. 

En svensk journalist frågade Erdogan om eventuella utlämningar från Sverige till Turkiet.

– I våra diskussioner har målet varit att se över Sveriges attityd till terrorism. Fyra personer har hittills utlämnats, men för tillfället finns en person kvar i Sverige.

Erdogan namngav sedan en person som han menar är terrorist och som inte blivit utlämnad ännu.

En förmildring i tonen

Aras Lindh, Turkiet-kännare och analytiker på Utrikespolitiska Institutet, tycker sig se en viss förmildring i tonen från Turkiet.

– Kraven är fortfarande svåra för Sverige att uppfylla. Men nu talas det istället om att Sverige ska ”ta steg framåt” istället för att helt och hållet uppfylla kraven. Det uppfattar jag som ett uttryck där man vill tona ner och förmildra det hela.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Ulf Kristersson (M) efter mötet med Turkiets president Erdogan. Foto: Hélène Franchineau

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.