Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Experten om mötet mellan Sverige och Turkiet: ”Nya regeringen kommer in med ett annat bagage” Foto: SVT/TT

Det väntas av toppmötet i Ankara

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet välkomnar den nya svenska regeringens öppna avståndstagande till syrisk-kurdiska organisationer. Men trots det är budskapet, inför tisdagens toppmöte, sig likt – den turkiska presidenten Recep Tayyip Erdogan är inte redo att släppa in Sverige i Nato.

– Det är värdefullt för Erdogan och viktigt för Kristersson att det blir en början på en god relation, säger Paul T. Levin, Turkietkännare, i Morgonstudion.

Sverige har många steg kvar att gå för att få sin Natoansökan godkänd, säger turkiska parlamentets talman Mustafa Sentop till AP.

Sentop säger till nyhetsbyrån att ”terrorister får jobba med propaganda, finansiering och rekrytering i Sverige, och tillägger att ingenting har gjort åt Turkiets utlämningsförfrågan.

På förhand har mötet mellan statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan beskrivs som mycket viktigt för den svenska Natoansökan. Mycket är sig likt i var länderna står, men det nya tonläget från svenskt håll kan förändra Turkiets inställning.

Tog avstånd från YPG och PYD

I Ekots lördagsintervju markerade utrikesminister Tobias Billström (M) nämligen att man inte ska stötta kurdiska milisen YPG och den politiska grenen PYD.

– Det är en annan offentlig hållning än den tidigare regeringens. Den här regeringen har gjort en sak av att tala högt om detta och kanske dra det ett steg längre i att inte bara säga att vi ska inte ge stöd till utan vi ska hålla avstånd, säger Paul T. Levin.

Kan dröja till nästa sommar

Den nya hållningen välkomnas av president Erdogan men någon större skillnad gör det inte, tror SVT:s Turkietkorrespondent Tomas Thorén.

Sverige och Finland hoppas kunna bli insläppta innan årsskiftet, men när Turkiet kommer att lätta på bromsklossen är oklart.

– Många talar om att det är ett val som stundar i Turkiet nästa sommar och att Erdogan kanske drar ut till dess. Men jag är inte helt säker, jag tycker att jag ser vissa positiva signaler, säger Paul T. Levin i Morgonstudion.

Ulf Kristersson anlände till Ankara på tisdagseftermiddagen. Efter sitt möta ska Kristersson och Erdogan hålla en gemensam presskonferens.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.