Kvinnliga ledare får fler tjejer att fortsätta idrotta

Uppdaterad
Publicerad

Av cirka 2500 idrottsledare i Dalarna är 25% kvinnor, visar en jämförelse som SVT Dalarna har gjort och det kan spela roll för tjejers framtida idrottande menar längdskidåkaren Maria Rydqvist.

Det här kan vara en av orsakerna till att fler tjejer än killar slutar med sin idrott i förtid.

– Absolut att sådana saker kan spela roll, säger Älvdalens längdskidåkare Maria Rydqvist, med lång erfarenhet inom föreningslivet.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Några exakta siffror på antalet ledare är svårt att få fram, men enligt Dalarnas fotbollsförbund så är 30 % kvinnor av de 1635 personer som gått den lägsta fotbollsutbildningen de senaste åren.

Sämre är det inom innebandy där förbundet uppskattar att bara 10-15 % av de cirka 650 ledare som finns i Dalarna är kvinnor.

– Man är så himla van att det är en man så man förknippar ju tränarrollen så otroligt mycket med en man, säger Maria Rydqvist.

Ändå är längdskidsporten mer jämnställd än både fotboll och innebandy. Av 86 ledare i fem klubbar är 37 kvinnor.

Inom friidrotten i länet ser det också bättre ut. I de tre klubbarna vi kontaktar finns 36 tränare varav 17 är kvinnor.

– Friidrott har mycket kvinnor både i styrelsen och föreningsarbete vilket gör det lättare för att oss att få fram kvinnor som tränare, säger Lisa Smeds, ordförande i IFK Moras Friidrottsklubb.

– Det är en jätteviktig fråga som kan få fler kvinnor att idrotta, avslutar Maria Rydqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet