Foto: SVT

Nej till Gymnastikens hus i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Trots att tjejers deltagande i idrott ligger på en bottennivå i Örebro län, så väljer nu den politiska majoriteten i Örebro kommun att inte gå vidare med planerna på ett Gymnastikens hus.

De styrande partierna i Örebro med Socialdemokraterna i spetsen har nu satt stopp för en förstudie av Gymnastikens hus. Vilket betyder att satsningen inte blir av i närtid.

Eva Sundmalm är vice ordförande i Örebro gymnastikförening och leder arbetet med planerna på en ny gymnastikhall. Hon är besviken över politikernas ovilja.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

– Vi har åtminstone 4-500 unga som står på kö. Men framförallt är den interna kön, när man vill träna mer än en gång i veckan, nästan lika lång.

Oppositionen kritisk

När det gäller flickors deltagande i idrott så ligger Örebro kommun sämst till av andra jämförbara städer enligt statistik från Riksidrottsförbundet. Nu får gymnastikföreningarna stöd av samtliga oppositionspartier förutom Moderaterna. Det här är några av kommentarerna:

”Nu är det dags för unga tjejer att få idrotta.” Patrik Jämtvall (FP).

”Vi är positiva till skateparken. Då tycker vi att man borde satsa på ett Gymnastikens hus också”, Helena Ståhl (SD).

”Kommunen går systematiskt emot tjejidrotten. Nu måste vi prioritera rätt”, Sara Richert (MP).

”Vi måste ta ansvar för kommunens ekonomi, men det här projektet är mycket angeläget”, Jessica Carlqvist (V).

Fler halltider på gång

Jonas Håård (S) är ordförande i Fritidsnämnden. Han har förståelse för gymnastikföreningarnas besvikelse. Men Socialdemokraterna vill ändå inte dra igång en förstudie:

– När man drar igång en sådan process så måste man kunna genomföra ett sånt projekt i närtid. Och vi har inte de pengarna som det ser ut nu.

Håård pekar även på en utredning som tjänstemännen gjort som visar på att det finns fler halltider. Bland annat på fredag – och lördagskvällar.

– Jag tror att vi kommer lösa en del av föreningarnas problem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet