Så vill förbundet öka tjejidrottandet

Uppdaterad
Publicerad

SVT Örebros granskning visade att allt färre flickor idrottar i vårt län. Nu vill Örebro läns idrottsförbund ta ett krafttag för att vända den trenden.

Det var i april som SVT Nyheter Örebro rapporterade att Örebro läns tjejer står för en rekordlåg andel av idrottsutövandet bland unga. I hela länet står tjejerna bara för 34 procent av all idrottsutövning, villket är sämst i landet.

– Det har alltid varit en lägre andel tjejer än killar som idrottar. Det som var överraskande för oss var att vi låg i bottenskiktet tillsammans med Uppland, Östergötland och Sörmland. Det var en stark varningsklocka för oss, säger Charlotta Stenhem, distriktsidrottschef i Örebro län, när hon gästade SVT Örebros studio.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Vad gör ni nu i förbundet för att ta er an det här?

– Vi hade vår första dialog igår (tisdag) tillsammans med kommunrepresentanter och idrotten i Örebro kommun för att hitta en målsättning att bli bättre. Åtminstone nå upp till riksnivå. Vi vill göra en tydlig målbild och en tydlig handlingsplan för att göra konkreta åtgärder för att förbättra, säger Stenhem.

– Idrotten är väldigt komplex och det ställer stora krav på att vi är många som ska samverka för att kunna nå en riktningsförändring till att killar och tjejer kan ta del av idrotten lika mycket, säger Jonas Håård (S), ordförande i fritidsnämnden i Örebro kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet