Örebro län är sämst på tjejidrott

Uppdaterad
Publicerad

Örebro län är sämst i Sverige när det kommer till idrottsutövning bland unga tjejer. Och allra dystrast är statistiken för Ljusnarsbergs kommun.

Om man ser till hela Örebro län står tjejerna för 34 procent av all idrottsutövning. Men skillnaderna mellan kommunerna är stora, och en bov i dramat kan vara Ljusnarsbergs kommun. Av allt idrottsutövande bland ungdomar där står tjejerna för bara 11, 8 procent.

– Det är bedrövligt, det är en jättetuff utmaning och en tråkig situation. säger distriktsidrottschefen Charlotta Stenhem.

Det finns bara ett fotbollslag för tjejer i Ljusnarsberg. Kopparbergs BK har ett lag med det breda spannet 10 till 14 år. Och initiativet kom från tolvåriga Felicia Lidman.

– Jag ville ju spela fotboll, men det fanns ju inget lag för tjejer. Så jag satte upp lappar på skolan och ringde runt, säger hon.

Finns det andra sporter för tjejer här?

– Inte vad jag vet, men kanske. Jag tror att det finns något damlag i innebandy, men nej.

Hur tycker du att det är?

– Det är tråkigt att det inte finns så mkt att göra, säger hon.

Minskning nästan överallt

Men det är inte bara Ljusnarsberg som står för de dystra sifforna. Faktum är att nästan varenda kommun i länet har haft en minskning av idrottande tjejer sen 2004.

Alla utom en: i Askersund kommun har andelen idrottande tjejer istället ökat sedan 2004. Och det är också där som störst andel tjejer idrottar i hela länet. Hela 45,8 procent.

Har ni  arbetat aktivt för att locka tjejer?

– Nej, det har vi faktiskt inte gjort. Det har bara blivit så, säger Thomas Rehnström, ordförande för Skyllberg IK i Askersund som har fler flicklag än pojklag i klubben.

Så det är bara en lycklig slump?

– Ja, det är en lycklig slump.

Vi har utgått från det statliga aktivitetsstöd som Riksidrottsförbundet delar ut till föreningar för deras idrottsverksamhet. Där har vi kunnat se utvecklingen sedan 2004 när det kommer till idrottande tjejer och killar i de olika kommunerna.

Vi förbehåller oss de undantagsfall av lag eller föreningar som av någon anledning inte skulle få statligt aktivitetsstöd.

(SVT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

#ETTSVERIGE – UNGDOMSIDROTT

Mer i ämnet