Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till EU-gympapasset i Borlänge – ”Jättebra diskussioner i ett öppet klimat” Foto: Johan Lundahl/SVT

Kvinnor i Borlänge träffas för EU-snack och gympa

Uppdaterad
Publicerad

Vid Jakobsgårdarna i Borlänge har Internationella Kvinnoföreningen arrangerat EU-gympa. Syftet är att diskutera EU-frågor inför valet den 9 juni samtidigt som kroppen får röra på sig.

– EU-valet är viktigt både för samhället i Sverige men också för världen. De flesta som är här idag är äldre ensamma kvinnor som mår bra av att vi träffas och talar om EU-valet, säger Silva Ibrahim som är en av gympaledarna.

Vill få fler kvinnor att rösta

Internationella kvinnoförening, IKF, i Borlänge tillsammans med Sveriges kvinnoorganisationer driver nu en kampanj för att få fler kvinnor att rösta i EU-valet.

EU-val 2024

Vilka frågor är viktiga för er?

– Att stärka kvinnor i Sverige och Europa. Naturligtvis måste vi kämpa mot våld mot kvinnor, för fred och en bättre miljö. Det tycker jag är en av EU:s viktigaste frågor, säger Anna-Kari Berglund, ordförande för IKF i Borlänge.

”Nyttja sin rösträtt”

Enligt henne är det viktigaste med EU-gympan att belysa hur viktigt det är att gå och rösta. Hon vill även vara tydlig med att IKF är en partipolitisk och religiös obunden organisation.

– Vi vill få så många som möjligt att nyttja sin rösträtt helt enkelt, säger Anna-Kari Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet