En tyst protest hölls i Ludvika i dag. Polisen upprättade en anmälan om brott mot ordningslagen. Foto: We are ludvikaVisa alla (3)
Visa alla (3)

50-tal personer omringade NMR:s tält i Ludvika – avvisades

Uppdaterad
Publicerad
Polisen meddelar att en anmälan om brott mot ordningslagen har upprättats efter att ett 50-tal personer omringade nazistiska Nordiska motståndsrörelsens tält i centrala Ludvika. – Ludvikaborna har fått nog av NMR, deras ständiga närvaro, hotfullhet och allmänna bufflighet, säger Gundi Almaas, 79.

Protesten arrangerades av nätverket We are Dalarna, det uppger TT. Personerna ställde sig, hand i hand, i en ring runt tältet på storgatan i Ludvika för att visa sitt missnöje med organisationens politik, enligt polisen.

Redan förra helgen genomförde Gundi Almaas tillsammans med väninnan Katarina Nyberg en protest mot NMR.

– Vi satt tysta på en bänk med våra tantväskor. Det gav ett bra genomslag. Nu ville vi visa oss en gång till och se om vi blev igenkända av de här ”trevliga” NMR, säger hon till TT.

Planerar fler aktioner

Gundi Almaas, som planerar fler aktioner framöver, berättar att de hann stå i sin ring i tio–femton minuter innan polisen vänligt bad dem att flytta på sig. På väskorna har ”tantupproret” dekaler med budskapet ”Rösta mer mänskligt”.

– Det är inte partibundet. Det är något alla kan ta till sig – utom vissa då.

Polisen har anmält arrangören för brott mot ordningslagen.

En kvinna ska under manifestationen ha blivit knuffad av en för henne okänd man, vilket resulterade i en anmälan om ofredande. Mannen i sin tur gjorde en motanmälan då han menar att kvinnan spottat på honom.

Avvisades från platsen

NMR har tillstånd att vara på platsen varje dag hela september ut.

Protesten bedömdes som en icke tillståndsgiven allmän sammankomst och därför avvisades personerna i nätverket från platsen för att undvika ordningsstörningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 Dalarna

Mer i ämnet