Landstingets ekonomi pekar uppåt

Uppdaterad
Publicerad

Ett preliminärt bokslut för 2017 visar att Landstinget Dalarnas ekonomi är starkare än på 17 år.

Enligt ett pressmeddelande från Landstinget visar det preliminära bokslutet ett resultat på +246 miljoner kronor. Det högsta resultatet sedan år 2000.

– Mycket av arbetet återstår fortfarande men visst känns det bra att hårt arbete lönar sig, säger Gunnar Barke (S) landstingsstyrelsens ordförande.

Kan minska sparkrav

Redan i november förra året pekade preliminära siffror på att Landstinget skulle gå plus, då räknades det med 232 miljoner. 60 miljoner kronor bättre än vad som budgeterats.

– Därmed finns det utrymme att utöka hälso- och sjukvårdens budget för nästa år och att minska sparkraven, säger landstingsrådet Gunnar Barke (S) till SVT Dalarna i november.

För drygt två år sedan beslutade landstingsfullmäktige om ett sparpaket på ca 700 miljoner fram till och med 2019. Men enligt Gunnar Barke så kan den summan nu minskas med 70 miljoner.

Flera sparpaket

Landstinget har under de senaste åren genomfört stora sparpaket för att försöka komma tillrätta med ekonomin.

Läs även: Landstingsledningen: Ja till sparpaketet

Läs även: Så drabbas psykiatrin av sparkravet

Det har även varit kris på flera avdelningar på grund av personalbrist, något som fått lett till långa vårdköer, stängda vårdplatser och inställda operationer.

Läs även: Kris på kirurgkliniken – alla canceroperationer stoppas

Läs även: BUP i Dalarna bland de sämsta i landet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.