Här hittades kvinnan i ett vattenfyllt gruvhål vid Rällingsberg utanför Långshyttan. Foto: TT. Grafik: SVT.

Långshyttemordet: Tio döms efter brutala mordet

Uppdaterad
Publicerad

Tio personer döms för inblandning i mordet på en 61-årig kvinna från Borlänge som hittades dumpad i ett gruvhål utanför Långshyttan i somras. Den 26-årige man, som även ströp och knivhögg offret, döms till det längsta straffet – till 17 års fängelse.

Det var i juni som de dömda bjöd kvinnan på en grillfest men i stället ströp henne i en bil så att hon förlorade medvetandet, knivhögg henne till döds, för att sedan dumpa kroppen i ett vattenfyllt gruvhål.

Totalt har elva personer åtalats för inblandningen i mordet på den 61-åriga kvinnan. Flera av dessa var med i bilen när kvinnan ströps, en del var med och planerade mordet eller valde att inte avslöja planerna på att döda kvinnan, som flera av de dömda var skyldiga pengar.

Redan dagen efter rättegången förkunnade Falu tingsrätt att fyra av dessa var skyldiga till mord och två till medhjälp till mord. Tingsrätten beslöt också att dessa sex skulle genomgå rättspsykiatrisk undersökning.

Undersökningarna visade att den huvudmisstänkte mannen som knivhögg kvinnan, led av en psykisk störning men att ingen av dessa led av någon allvarlig psykisk störning.

Texten fortsätter under klippet.

I dag kom domen i Falu tingsrätt. Den 26-årige man som både var med och ströp och sedan knivhögg offret döms till det längsta straffet – till 17 års fängelse. Åklagaren hade yrkat på livstid. Rätten anser dock att hans psykiska störning gör att han inte kan dömas till ett längre straff.

Långa fängelsestraff

Sammanlagt har fyra personer dömts för direkt inblandning i mordet. Dels den 26-årige mannen, men också en 21-årig kvinna, som erkänt mordet, döms till tolv års fängelse eftersom hon var under 21 år när det begicks. Två andra män, 21 och 24 år gamla, döms till 16 års fängelse för mordet.

LÄS MER: Hör sammanfattning av domarna här

Efter mordet åkte flera av personerna och åt mat, shoppade kläder och tog ut pengar med offrets kredritkort. De ska också ha stulit saker från hennes hem.

– De finns ingen organiserad brottslighet hos de åtalade men de lever lite på samhället skuggsida kan man säga, säger Lars-Erik Bergström, lagman.

Carl-Oskar Morgården, advokat till den 24-årig man som döms till 16 års fängelse har inte hunnit läsa hela domen men kommer att överklaga den, säger han till SVT Nyheter.
– Det åklagaren har påstått är att min klient har varit delaktig i planeringen, köpt saker som använts vid det här mordet och också hållit i offret i bilen.  Min klient har sagt att det har förekommit hotfulla uttalanden om offret, men att han inte trott att det skulle bli allvar utan att det sagts för att skrämmas.

ÅKLAGAREN: ”Relativt nöjd med domen”

Vill överklaga

Tobias Fälth är advokat till den 21-åriga mannen som också fått 16 års fängelse för mordet. Han är inte överraskad över straffet men menar att det finns brister i den utredning som åklagaren lagt fram.

– Det är inte oväntat med tanke på att tingsrätten menar att det finns övertygande bevisning, säger han till SVT Nyheter och tillägger att hans klient nekat till brottet och troligtvis kommer överklaga.

Två män döms också för medhjälp till mord till fängelse i tio år. Ytterligare fyra personer, tre kvinnor och en man, döms i dag till frivård och skyddstillsyn för bland annat ”underlåtenhet att avslöja mord.” En kvinna frikänns för det brottet.

Texten fortsätter under klippet.

Se hela intervjun med lagmannen Lars-Erik Bergström här.

Långshyttemordet: Detta har hänt

Motivet sägs vara ekonomiskt eftersom de åtalade hade lånat pengar av den 61-åriga kvinnan som hon nu ville ha tillbaka.

Jag har aldrig i mitt yrkesliv sett en sådan här dom. Det är väldigt många personer som varit inblandade i dödligt våld, vilket är ovanligt när det inte rör sig om grovt kriminella. Att få med sig så här många på tåget är väldigt ovanligt, speciellt när det är ett så pass banalt motiv, säger Stefan Wahlberg, chefredaktör Dagens juridik.

Stark gruppdynamik bakom mordet

Psykiatriprofessorn Niklas Långström som är expert på unga och våldsbrott ser att det ligger en stark psykologisk gruppdynamik bakom varför så många människor tillsammans planerat mordet.

– Det skapas en slags sammanhållning i gruppen för att lösa detta tillsammans och de ställer upp och blir lojala med varandra. Människans sociala förmåga att lösa problem tillsammans kommer här till uttryck på det allra sämsta sättet med katastrofala följder. Tillsammans blir de destruktiva och avhumanisera offret, säger han till SVT Nyheter.

Rättegången i Falu tingsrätt pågick i hela 18 dagar och avslutades ett par dagar innan julafton.


Fyra personer har dömts för själva mordet:

– En 26-årig man från Dalarna – dömd 17 års fängelse för mord

– En 21-årig man från Dalarna – dömd 16 års fängelse för mord

– En 24-årig man i Örebro län – dömd 16 års fängelse för mord

– En 21-årig kvinna från Dalarna – dömd 12 års fängelse för mord

Två person till medhjälp för mord

– En 45-årig man från Dalarna – dömd 10 års fängelse för medhjälp till mord

– En 44-årig man från Dalarna – dömd 10 års fängelse för medjälp till mord

Fyra döms till skyddstillsyn

– En 31-årig kvinna från Dalarna – skyddstillsyn för medhjälp till mord

– En 22-årig kvinna från Gävleborg – skyddstillsyn för underlåtenhet av brott

– En 34-årig kvinna från Dalarna - skyddstillsyn för underlåtenhet av brott

– En 37-årig man från Dalarna – skyddstillsyn för egenmäktigt förfarande och häleri

En frikänns

– En 29-årig kvinna från Dalarna frikänns helt från misstankarna om underlåtenhet av brott

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kvinna mördad i Långshyttan

Mer i ämnet