Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Maria Saxe på Länsstyrelsen Dalarna om elcykeln som en klimatstrategi. Foto: SVT

Här presenteras Dalarnas nya klimatstrategi

Publicerad

På elcykel presenterades Dalarnas nya energi- klimatstrategi. Ett sätt att uppmärksamma hur transporter är en viktig del av strategin och vad som behövs för att uppnå de nationella klimatmålen.

Det nationella klimatmålet säger att Sverige ska vara klimatneutralt 2045. Nu har en klimatstrategi tagits fram som ska göra det tydligare hur Dalarna kan bidra till att uppnå målen.

Varför behövs det en klimatstrategi för Dalarna?

– Det är olika förutsättningar i olika län, i Dalarna har vi mycket tung industri, och även särskilda förutsättningar kring transporter också, säger Maria Saxe, klimat- och energistrateg på Länsstyrelsen Dalarna.

Sex punkter – så ska målen uppfyllas

Förutom transporter så delas strategin upp i ytterligare fem områden – konsumtion, varor och tjänster, produktion, byggande och boende och jord- och skogsbruk. Tanken är att nu skapa så kallade färdplaner där det ska beskrivas vad som behövs inom respektive område för att klimatmålen ska uppnås.

– Där kommer vi att titta på de regionala förutsättningarna inom varje område för att se vad som är specifikt med Dalarna. Även titta mer noggrant på hur det ser ut idag och vad kan vi bidra med för att uppnå målen, säger Maria Saxe.

Snabbladdare och mackar med förnybara drivmedel – I klippet ovan berättar Maria Saxe om hur infrastrukturen måste anpassas för att Dalarna ska kunna nå miljömålen – ”Vi behöver fordon i Dalarna”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Ett förändrat klimat

Mer i ämnet