Spåren till vänster i bild tros komma från en varg i Norge 2017. Foto: Henrik Skolt, TT och Heiko Junge, TT

Länsstyrelsens önskning: Leta rovdjursspår i snön

Uppdaterad
Publicerad

Nu när Dalarna har täckts av ett lager snö öppnas möjligheterna att leta efter rovdjursspår, och för att göra en heltäckande rovdjursinventering tar länsstyrelsen tacksamt emot allmänhetens spaningar.

Den som tycker sig ha sett spår efter lodjur eller vargar i naturen uppmanas att kontakta länsstyrelsens naturbevakare – eller själv rapportera in fynd genom en hemsida eller mobilapplikation.

– Då försöker vi komma ut och kontrollera spåren och samla DNA-prov. Vi spårar och ser om djuren har revirmarkerat, till exempel genom urin eller krafsning, säger rovdjurshandläggaren Lena Berg.

Vargar i Dalarna

Vargar kan röra sig långt

DNA-spåren kan sedan jämföras med databasen för att se vilka som är djurets föräldrar och varifrån djuret har kommit. Lena Berg berättar att vargarna kan förflytta sig långa sträckor, ”Falkenbergsvargen” är född i ett revir på gränsen mellan Dalarna och Hälsingland och befann sig här förra vintern.

Vad gäller lodjuren är det särskilt intressant att rapportera in föryngringar, alltså honor med ungar, och länsstyrelsen har även viltkameror till hjälp för att fånga upp rovdjuren som rör sig i länet.

Från den 1 februari börjar länsstyrelsen även inventera järvbeståndet i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vargar i Dalarna

Mer i ämnet