LRF om Skogsstyrelsens besked om artskydd: ”Kommer få enorma konsekvenser”

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukarnas Riksförbund (LRF) reagerar kraftigt på Skogsstyrelsens besked om artskyddsförordningen. Ett besked som lägger betydligt mer ansvar på skogsägarna när det kommer till inventering av fridlysta växt- och djurarter.

– Vi tycker det strider mot grundlagen, när man försöker flytta över inventeringsansvaret. Det är inte en praxis vi kan acceptera, säger Martin Moraeus i LRF:s riksförbundsstyrelse.

Nyligen kom besked från Skogsstyrelsen att man gör en ny lagtolkning som ska ge utökat skydd för djur och natur i skogen och som påverkar hur skogsägare inventerar arter innan man får avverka skogen. Det innebär exempelvis att skogsägare i framtiden behöver ta hänsyn till alla vilda fågelarter i ett område – och inte bara till varje enskild fågelart utan till varje enskild fågel.

Enligt LRF är detta ett besked som får konsekvenser ända ner till konsumentnivå.

– Sverige är ett land som till stor del lever på export av virkesvaror. Och inget av det kan finnas kvar om vi inte kan bruka skogen på det sätt som vi är vana att göra, säger Martin Moraeus.

Nyordning i skogen

Hos Skogsstyrelsen pratar man nu om en nyordning i skogen.

– Markägaren får ett större ansvar att ta reda på vad som finns på sina marker vid avverkning – olika växter och djur. Man måste beskriva hur det påverkar arten och hur man tar hänsyn till arten och individen, säger Helena Eriksson, distriktschef vid Skogsstyrelsen.

Hoppas på snabba politiska åtgärder

Nu kräver LRF besked från politiken.

– Vi hoppas på snabba åtgärder från regering och riksdag kring lagstiftningen och hur den ska tolkas. Det är ganska bråttom om vi ska kunna fortsätta med det pågående skogsbruket i närtid, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.