Lärarnas löner: Fyra mils flytt ger 3000 mer i lön

Uppdaterad
Publicerad

Det är omtumlande statistik från Lärarnas riksförbund som visar på skillnaderna i löner för lärare. Tre dalakommuner finns bland hela landets tio sämsta vad det gäller lärarlönerna; Ludvika, Säter och Vansbro. De senaste tillgängliga lönesiffrorna är från 2018 och visar att genomsnittslönen i Ludvika ligger 3000 kronor under snittet för grannkommunen Borlänge. Det här kan vara en starkt bidragande orsak till att det är svårt att rekrytera behöriga lärare till just Ludvika.

– Det är främst runt den första april varje år som irritationen är som störst, när lönerevisionen genomförs och medlemmarna blir uppmärksamma på skillnaden. Det är också då de brukar börja se sej om efter andra jobb, säger Eva Flytström Persson som är kommunombud i Ludvika för Lärarnas Riksförbund.

Hon säger att facket har svårt att få gehör för sina krav om bättre löner. Arbetsgivarsidan hänvisar till det så kallade ”märket”, som bygger på det procentuella lönepåslag som fastställs av industrifacken.

– Men jag tycker att man totalt sett ska se över om någon ligger jättelågt, så bör man ju kunna göra någonting åt det här, säger Eva Flytström Persson.

Påverkar möjligheten att rekrytera personal

Kyrkskolan i Ludvika är en av de skolor det handlar om. Även om rektorn där har ett visst rörelseutrymme för lönerna så finns det ändå ett tak, och hon kan bara styra lönesättningen för helt nyrekryterade. Den som redan är anställd får nöja sig med de vanliga, ganska få procenten. Löneskillnaderna påverkar möjligheten att både rekrytera och behålla personal, menar rektorn.

– Naturligtvis påverkar det oss! Det har blivit en större rörlighet i lärarkåren, och en av de saker som gör att man lämnar sitt uppdrag är ju att man har möjlighet på ett helt annat sätt än tidigare att förhandla sin lön, bekräftar rektor Agneta Carlsson Byström på Kyrkskolan.

Men detta kräver att man är villig att flytta eller pendla för inom kommunen finns beslut på att det inte ska gå att höja lönen genom att byta skola.

Vanligt att byta jobb under terminen

– Numera är det vanligt att lärare byter jobb mitt under pågående termin, säger Agneta Carlsson Byström. Tidigare var mönstret att man följde en klass och kanske bytte när klassen lämnade skolan, eller att man åtminstone jobbade klart en hel termin. Nu kan en lärare sluta mitt i terminen till och med, säger rektorn.

Mer om lärarnas situation i klippet ovan.

FAKTA: LÄRARLÖNER

Tio lägsta medellönerna

Kommun                        Medellön

Lycksele                          30 276   

Sandviken                       30 820   

Vansbro                          31 411   

Ludvika                           32 094   

Sölvesborg                      32 339   

Säter                               32 412   

Tidaholm                         32 477   

Höör                               32 478   

Munkfors                         32 768   

Timrå                               32 777 

Tio högsta medellönerna

Kommun                       Medellön

Nacka                            40 472   

Haninge                         40 270   

Stockholm                     40 211   

Sigtuna                          39 992   

Botkyrka                        39 859   

Sollentuna                      39 773   

Täby                              39 757   

Upplands-Bro                 39 644   

Lidingö                           39 375   

Sotenäs                         39 291   

Källa: Lärarnas Riksförbund.

Siffrorna bygger på 2018 års löner för förbundets medlemmar.

Förbundet organiserar enbart behöriga lärare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.