Lärarupproret: Lärare i Mora kräver bättre villkor i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagseftermiddagen samlades lärare och föräldrar på kajen i Mora för att ansluta sig till det nationella lärarupproret. Läraren Theresia Jones-Kjellin på Utmelandsskolan var initiativtagare till manifestationen i Mora.

– Botten är nådd, säger hon.

Lärarupproret samlar lärare och andra som jobbar inom skolan som vill få politiker att förändra arbetsbördan och arbetsmiljön för att läraryrket ska bli hållbart – men också för elevernas skull.

Theresia Jones-Kjellin är lärare på Utmelands grundskola och hon tog initiativ till manifestationen i Mora. Ett 70-tal personer, främst lärare men också föräldrar, samlades på kajen och började gå längs gågatan. I manifestationståget fanns representanter från både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund, enligt Theresia Jones-Kjellin.

– På gågatan stod mycket politiker med sina EU-valkampanjer. Det vara bra, för då fick de se och höra oss, säger hon.

Har både lärar- och föräldraperspektiv

Theresia Jones-Kjellin berättar varför hon är engagerad i lärarupproret.

– Dels för att jag har barn i grundskolan som påverkas av alla besparingar, så jag har föräldraperspektivet, men också lärarperspektivet, säger hon och fortsätter:

– På höstkanten kommer det som ett brev på posten att vi inte får ta in vikarier för då är pengarna slut. Det leder till att vi täcker upp föravarandra, och man gör ju det för att verksamheten ska fungera.

Priset, säger hon, blir att lärarna är trötta och inte får lön för det extra-arbete de gör.

– Och många slutar också för att man inte orkar vara kvar – det är ett högt pris, tycker jag.

Flera tjänster från grundskolan försvinner

I onsdags klubbade för- och grundskolenämnden igenom att Mora kommun kommer ta bort flera tjänster från grundskolan, eftersom man behöver spara pengar. Och enligt Theresia Jones-Kjellin så kommer det främst drabba de elever som har det svårast att klara av skolan.

– Det är främst pedagogiska assistenter och speciallärare som tas bort. Alltså de som jobbar med elever med särskilda behov. Också studiehandledare för nyanlända barn försvinner. Så tittar man på vilken elevgrupp som drabbas så är det de med störst behov.

Hon säger att lärarkåren inte direkt är känd för att göra mycket väsen av sig, men nu har man fått nog.

– Vi är en yrkeskår som ofta knyter näven i fickan och jobbar på. Men nu är botten nådd.

Neddragningar ska ge nya möjligheter

Enligt för- och grundskolenämndens ordförande Rose-Marie Bogg (C) gör man neddragningarna för att omdisponera resurser och kunna göra andra typer av satsningar inom skolan. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.