Klockan 11.12 på söndagen fick SOS Alarm larmet om att en lavin hade utlösts i chockenområdet i Idre fjäll. Foto: Google earth/SVT Grafik.

Larm om lavin i Idre fjäll

Uppdaterad
Publicerad

Fjällräddare och räddningstjänst arbetar på fullt på Idre fjäll efter att en lavin ska ha utlösts vid Chockenområdet.

– Det finns inga som helst uppgifter på att någon person skulle ha dragits med, säger Malin Pettersson på SOS Alarm.

Enligt uppgifter till polisen är lavinen uppskattningsvis 30 meter lång, 20 meter bred och 1,5 meter djup.

Det är ännu osäkert om någon person skadats eller blivit begravd under snön, men enligt räddningstjänsten i Älvdalen har man sett skidspår som gått in området och också ut därifrån.

Söker av området

Ett tiotal personer från räddningstjänsten i Älvdalen, samt fjällräddare, är på plats och söker av området.

– Insatsledaren har återkopplat och sagt att det var en relativt liten lavin. En del av fjällräddarna som är larmade har kunnat vända åter, säger Stefan Dangardt, presstalesperson på polisens ledningscentral i Bergslagen.

Skickar inga polisresurser

Polisen ansvarar för fjällräddningar. Förutom fjällräddare har man inte skickat någon polisresurs till området, vilket görs ibland vid större fjällräddningar.

– Då är ju alla resurser viktiga. Men här har man bedömt att vi inte behöver skicka några polisresurser, säger Stefan Dangardt.

Var avspärrat på grund av lavinfara

Området där lavinen utöstes var avspärrat med band och skylt om ”lavinfara”.

– Det här var i området mellan tävlingsbacken och chocken på den östliga sidan där Idre Fjälls pistörer observerade lavinen. För att försäkra sig om att ingen blivit kvar under snön söks nu området av, säger Tommy Halvarsson, marknadschef på Idre Fjäll.

”Mycket liten risk att någon blivit kvar”

Den bedömningen gjordes strax före halv ett då lavinområdet genomsökts manuellt av räddningspersonalen. För att säkerställa detta kom lavinhundar med förare till området vid 13-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.