Lastbil med farligt gods har vält utanför Falun – en till sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En lastbil som är lastad med farligt gods körde av riksväg 293 strax utanför Falun och välte under onsdagsförmiddagen.

Strax före klockan 10 på onsdagsförmiddagen körde en lastbil lastad med väteperoxid av riksväg 293 i höjd med Morbygden utanför Falun.

– Lastbilen har troligtvis kommit ut i vägrenen och kört ner i diket. Den ska ligga på sidan, berättar Stefan Dangardt, presstalesperson hos polisen.

Vid 10-tiden är det totalstopp i trafiken då vägen är helt avstängd. Enligt Trafikverket beräknas det vara stopp fram till klockan 17 på onsdagseftermiddagen, men sluttiden kan komma att ändras.

Väteperoxid har läckt ur tanken

Väteperoxid har läckt ur tanken på lastbilen och ett område på 50 meter runt olycksplatsen kommer att spärras av. Läckaget ska inte innebära någon brandrisk i nuläget, enligt polisen.

– Om det blir brandrisk, vilket det inte är nu, så kommer man att utöka avspärrningen till 300 meter, berättar Stefan Dangardt.

Enligt SOS ska en person ha förts till sjukhus.

Sakkunnig ska kontrollera lasten

En liknande lastbil som den som vält ska komma till platsen för att man ska kunna pumpa över lasten till den. Enligt polisen kommer också en sakkunnig på farliga substanser att anlända för att kontrollera lasten.

Fakta: Väteperoxid – faroangivelse

  • Kan orsaka brand eller explosion. Starkt oxiderande.
  • Skadligt vid förtäring.
  • Orsakar allvarliga frätskador på hud och ögon.
  • Skadligt vid inandning.

Källa: Msb

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.