Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Lena Eriksson berätta om sin mamma Maj-Britt som dog på ett äldreboende i Borlänge. Foto: Niko Ago, SVT/privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lenas mamma Maj-Britt dog på äldreboendet

Uppdaterad
Publicerad
Den 12 april somnade 89-åriga Maj-Britt Dal in på Kungsljusets äldreboende i Borlänge. Några veckor tidigare hade dottern Lena fått ett samtal där hon fick veta att hennes mamma var sjuk.

– De ringde och sa att hon hade feber och det är inte så konstigt om det är corona. Då blev jag ju orolig och ville ha täta rapporter, säger Lena Eriksson.

Borlänges äldre har drabbats hårt av corona. Redan för drygt en månad sedan var sammanlagt 76 brukare av hemtjänst och boende på något av kommunens äldreboenden misstänkt eller konstaterat smittade av corona. 46 hade vid samma tidpunkt avlidit i misstänkt eller konstaterad covid-19.

SVT granskar överdödligheten

För att ta reda på hur hårt coronapandemin drabbat de äldre runt om i landet har SVT kartlagt om antalet dödsfall på landets äldreboenden avviker från det normala i år jämfört med tidigare år. Granskningen visar en överdödlighet på närmare 30 procent för äldreboenden i hela landet.

Fler dog på Kungsljuset

Kungsljuset i Borlänge är ett av de boenden som sticker ut. Här dog 18 personer under en tioveckorsperiod under våren. Det kan jämföras med en person om året under motsvarande period de tre föregående åren.

Statistiken säger dock inget om dödsorsaken, vilket betyder att det inte självklart är covid -19 i samtliga fall av överdödlighet. Men det är ändå en tydlig indikation på avvikelse.

– Från första början var det ju väldigt mycket prat om att vi måste ta hand om alla gamlingar så att det inte kommer in på äldreboenden. Så nog kan man tycka att det är konstigt, säger Lena Eriksson.

Enligt chefen för Kungsljuset har man nu ingen smitta på boendet – här hör du hur det har gått till.

I klippet hör du Lena Eriksson berätta om sin mamma Maj-Britt som dog på ett äldreboende i Borlänge.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer