Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör chefens svar på varför så många dött och hur man fått stopp på coronasmittan på boendet Kungsljuset. Foto: SVT

Ovanligt många döda på äldreboendet Kungsljuset – “Svårt att säga vad det beror på”

Uppdaterad
Publicerad
Ovanligt många av de boende på äldreboendet Kungsljuset i Borlänge har avlidit under våren. Kungsljuset är ett av de äldreboenden i Sverige som har haft högst överdödlighet under de värsta coronaveckorna, visar SVT:s kartläggning.

SVT har kartlagt överdödligheten på landets äldreboenden och Kungsljuset i Borlänge sticker ut.

I en jämförelse över 10 veckor har 18 personer dött i år. Det kan jämföras med en person under samma period de tre föregående åren.

Enligt chefen på Kungsljuset är det svårt att veta exakt hur många som avlidit av covid-19 eftersom det inte gjorts provtagning på alla.

– Det är jättesvårt för mig att säga vad dödsfallen det beror på, säger Maria Staffas som är tillförordnad enhetschef på Kungsljuset.

I klippet ovan besöker vi boendet för att söka svar på varför så många dött och hur man fått stopp på coronasmittan på boendet.

Fakta: Så gjorde vi granskningen

Visa

SVT Nyheter har undersökt överdödligheten på Sveriges äldreboenden under coronapandemin, med hjälp av data från söktjänsten Ratsit. Överdödligheten är ett mått på hur många fler som dör än snittet under en viss tidsperiod.

Vi har tittat på antalet avlidna som varit folkbokförda på äldreboenden från vecka 10 till vecka 19 i år och jämfört med ett genomsnitt från motsvarande period åren 2017-2019.

Vi fann en överdödlighet på närmare 30 procent på landets äldreboenden under perioden i år. För region Stockholm, som varit särskilt drabbat, var överdödligheten runt 100 procent. Andra regioner som sticker ut är Västmanland (62 procent överdödlighet), Östergötland (41 procent), Jämtland (39 procent) och Södermanland (37 procent).

Överdödligheten säger ingenting om hur många som har dött i covid -19, men den ger en indikation på var smittan har slagit hårt. Det finns också ett bortfall i vårt material, exempelvis kan människor som bor på äldreboenden vara skrivna på en tidigare hemadress.

Läs mer om granskningen här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet