Lennart Sacrédeus drar tillbaka sin riksdagskandidatur efter att formuleringar kring abort i hans kampanjmaterial väckt uppmärksamhet. På bilden syns han i en Aktuellt-sändning från 2021 där han debatterade abortlagen. Foto: SVT

Lennart Sacrédeus (KD) kritiseras för abortbudskap – drar tillbaka sin riksdagskandidatur

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagskvällen meddelar den i Dalarna profilerade KD-politikern Lennart Sacrédeus att han drar tillbaka sin riksdagskandidatur. Först dagen efter har han nu valt att kort kommentera beslutet.

Sacrédeus kritiserades av bland andra partiets distriktsordförande Elin Åhman efter att ett stycke om abort i det flygblad som skickats ut till hushåll i Dalarna väckt uppmärksamhet.

”Mer kan göras i form av stödinsatser och adoptioner för att välkomna det ofödda barnet till livet”, skriver Sacrédeus, som även är emot ”läkarutförda assisterade självmord”.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

KD: ”Har att följa valmanifestet”

Kristdemokraterna i Dalarna kommenterade det hela i ett skriftligt meddelande som DN tagit del av:

”Vi ser allvarligt på det här. När man är företrädare representerar man partiets politik och inget annat. Kristdemokraterna står bakom svensk abortlagstiftning och har haft samma hållning i frågan i decennier. Som kandidat för Kristdemokraterna har man att följa vårt valmanifest och riktlinjer för personvalskampanj. De här flygbladen har inte tagits fram eller förankrats i enlighet med det”.

Anklagar politiska motståndare

Under tisdagskvällen meddelade alltså Lennart Sacrédeus att han inte längre kandiderar till riksdagen. I ett pressmeddelande skriver han:

”Jag har beslutat mig för att dra tillbaka min kandidatur till riksdagen för Kristdemokraterna, men kvarstår som förstanamn i kommunvalet i Mora. 

Den mediauppmärksamhet som personvalskampanjen till riksdagen fått, har tagit fokus från övrig kristdemokratisk politik, detta genom att politiska motståndare på ett missvisande sätt använt den för att så tvivel kring det parti jag verkat i och tjänat i 38 år. Det beklagar jag djupt

Partiledaren: ”Bra beslut”

Lennart Sacrédeus stod som namn nummer tre på partiets riksdagslista i Dalarna.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch deltog på tisdagskvällen i SVT:s partiledarutfrågning där hon fick frågan om aborträtten ska föras in i grundlagen och om alla KD:s riksdagsledamöter skulle rösta ja om det blir en omröstning.

– Ja, säger Ebba Busch.

Lennart Sacrédeus beslut att dra tillbaka sin riksdagskandidatur kommenterar Ebba Busch såhär:

– Jag tycker det var ett bra beslut, det är viktigt att inte skapa otydlighet var vi står här.

Sacrédeus: ”Blandade känslor”

SVT Dalarna har sökt Lennart Sacrédeus vid upprepade tillfällen. I ett mail svarar han på onsdagen följande:

”Utan att gå in på detaljer har jag, efter kontakter med KD riks, formellt sett dragit tillbaka min kandidatur till riksdagen. Detta har inget med kommunvalet att göra. Av lätt insedda skäl kommer jag först efter valdagen 11 september att kunna kommentera vad som inträffat kring riksdagsvalet”, skriver Sacrédeus och avslutar med:

”Jag har blandade känslor över det som skett när det gäller riksdagsvalet, dock långtifrån enbart negativa och sorgsna – utan även av frihet och befrielse. Självfallet fortsätter jag i vårt kommunala kampanjarbete i Mora”.

Tidigare stod i artikeln att abort var att jämföra med läkarassisterade självmord. Det var fel då citatet ur texten handlar om två skilda frågor. SVT beklagar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet