Anna-Lena Gull, marknadschef Setra Långshyttan, berättar om produktionsprocessen. Foto: Bodil Ljungberg, SVT

Klimatskifte ger nya jobb i Långshyttan – limträfabriken fördubblar antalet anställda

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att byggbranschen efterfrågar mer hållbara material så går branschen allt bättre. I Långshyttan expanderar nu den gamla limträfabriken och tar över det nedlagda stålverkets gamla lokaler och fördubblar antalet anställda.

– Vi var 60 anställda innan vi drog igång investeringen och kommer att vara 130 då allting är klart, vi mer än fördubblar antalet anställda, säger Anna-Lena Gull, marknadschef och projektledare för uppbyggnaden av den nya fabriken i Långshyttan.

Trä för höghus

Det är träindustriföretaget Setra som investerar en halv miljard kronor på ett hyvleri i Laxå i Örebro län och på två helt nya fabrikslinjer i Långshyttan. Den första som tillverkar träkomponenter till byggindustrin är redan igång, nu pågår arbetet med att bygga en linje för korslimmat trä. En teknik som gör det möjligt att bygga höga hus med trä.

Dalarna – Klimatet i fokus

Efterfrågan på klimatsmart

Sedan tidigare finns limträfabriken i Långshyttan som sedan drygt 50 år tillbaka gör bland annat balkar och bärande element till stora byggprojekt. Trots att byggkonjunkturen är på väg neråt så är det full fart i produktionen här och det är efterfrågan på klimatsmarta och hållbara produkter som är anledningen och som gör jätteinvesteringen möjlig. Samtliga tillverkare av limträ och korslimmatträ känner av efterfrågan och marknaden sväljer än så länge allt som produceras.

Stål och betongindustrin, som är huvudkonkurrenterna, menar att även deras produkter blivit mer hållbara med den senaste tekniken. Så hur mycket klimatsmartare är egentligen limträ?

I klippet ovan berättar Anna-Lena Gull om produktionsprocessen och hur mycket energi som går åt i produktionen av limträ.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet