Lina skaffade barn i Danmark

Uppdaterad
Publicerad

Lina Hellséns längtan efter barn var stor och på grund av lagstiftningen i Sverige fick hon söka hjälp utomlands. Men från och med första april i år öppnar sig nya möjligheter för ensamstående kvinnor som vill skaffa barn.

LÄS OCKSÅ: På IVF-kliniken i Falun kom 250 barn till förra året

Lina Hellsén är ursprungligen från Smedjebacken, men bor idag i Gävle. Hon har alltid drömt om att få barn. Och hon hade bestämt att om hon inte hade träffat någon att skaffa barn med när hon var i 30- till  35-årsåldern så skulle hon försöka skaffa barn som ensamstående.

Insemination för ensamstående

Omöjligt i Sverige

I Sverige har det fram tills nu inte gått att få hjälp med inseminering som ensamstående kvinna, så Lina beslöt sig för ett år sedan att åka till Danmark.

– Det är väldigt omständigt och det kostar väldigt mycket pengar. Det blir mycket resor och man måste ta ledigt från jobbet. Det är ingenting man gör i en handvändning, säger Lina Hellsén.

Allting gick dock bra och hon har idag en son som är tre och en halv månad gammal.

Välkomnar ny lag

Men hon välkomnar den nya lagen om att ensamstående kvinnor nu, från och med första april i år, får rätt till att skaffa barn genom inseminering med donerade spermier.

– Det är det bästa jag har gjort. I framtiden vill jag ha fler barn, men för tillfället är jag nöjd. Men om några år så blir det nog en till, säger Lina Hellsén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Insemination för ensamstående

Mer i ämnet