Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Linda visa vattenpumpen vid sjön och hör hennes tips på hur trädgården kan skötas utan bevattning med dricksvatten. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Linda pumpar vatten från sjön till trädgården i Stigsbo

Uppdaterad
Publicerad

I Stjärnsund i Hedemora kommun råder bevattningsförbud hela sommaren. Linda Forsman i grannbyn Stigsbo berörs inte direkt eftersom hon har en privat brunn, men även den är känslig för vattenbrist på somrarna.

På Matsesgården har hon många verksamheter i trädgården. Bland annat en skogsträdgård med valnötsträd och andra plantor som behöver mycket vatten.

Men för att hushålla med dricksvattnet i brunnen pumpar Linda upp vatten från sjön Grycken nedanför tomten, när hon behöver vattna på gården.

I videoklippet ser du hur det fungerar och hör Lindas tips på hur trädgården kan skötas utan bevattning med dricksvatten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.